Hoppa till innehåll

EU vill lägga mer kraft på utveckling och hållbarhet – och öppnar dörren till vår sektor. Det ska vi nyttja.

När Ursula von der Leyen tillträdde som ny ordförande i EU-kommissionen tidigare i år lade hon även ut texten om arbetet som behöver göras gemensamt inom Europa. Hon berörde självfallet många perspektiv och frågeställningar.

Att klimatfrågan skulle få utrymme i talet överraskar ingen, och kanske inte heller att hon lyfte fram byggsektorns stora, negativa klimatpåverkan. Inte heller att hon vill lägga mer fokus på digital teknik som ett av verktygen för att hitta nya lösningar.

Men jag måste medge att hon ändå överraskade mig genom att väldigt tydligt peka ut dialogen med bland annat arkitekter och ingenjörer som extra viktiga för att åstadkomma en förändring och utveckling. Och att det handlar lika mycket om livskvalitet som om teknik eller ekonomi.

Här är direkta citat från hennes tal:

”Men det här handlar inte bara om miljö och ekonomi: det måste också bli ett nytt kulturprojekt för Europa. Varje rörelse har sitt eget uttryck och sin egen känsla. Och vi ska ge den här genomgripande förändringen sin egen distinkta estetik – så att vi matchar hållbarhet med stil.”

Och hon är väldigt tydlig med sin inbjudan:

”Därför kommer vi att skapa ett nytt europeiskt Bauhaus – en plats för gemensamt skapande där arkitekter, konstnärer, studerande, ingenjörer och formgivare kan arbeta tillsammans för att förverkliga det.” (se sid 11: Talet om tillståndet i Unionen 2020)

Som ni nog vet är Innovationsföretagen med i två europeiska branschorganisationer: en för ingenjörsföretag (EFCA) och en för arkitektföretag (ACE).

Och med en så tydligt öppen dörr från kommissionens ordförande har en god dialog mellan ACE och EU-kommissionen redan kommit igång. Jag hoppas att även ingenjörerna på liknande sätt kan delta i dialogen.

Slutresultatet av allt detta vet vi såklart inget om. Men om kommissionens ordförande så tydligt vill jobba närmare just våra yrkesgrupper, så bör vi väl hoppas på rejäla stordåd.

*

I helgen ska julen få börja ta lite plats i Bromma. Ljus, värme, kanske någon saffransbulle och lite e-handel ska lägga grund för några fina advents- och julhelger.

Trevlig helg.

/magnus