Hoppa till innehåll

Just nu behöver vi både Hans Roslings fakta och Greta Thunbergs engagemang. Mer än någonsin.

Svenskar är ofta lite lågmälda och återhållsamma. Men inte alla. Och jag älskar de som sticker ut.

Två som utan tvekan stått i rampljuset är Hans Rosling och Greta Thunberg. Båda med ett enormt engagemang, kommunikativ förmåga och timing med sitt budskap. De hade olika fokus och definitivt olika bakgrunder och plattformar. Men de var – och är – symboler för något som vi behöver mer av.

I veckan hade jag ett givande samtal med arkitekt Torbjörn Einarsson. Han lanserade den ganska tankeväckande ”Hans-och-Greta-skalan”, med en fin blinkning åt den gamla tyska sagan.

I en modern tappning mäter den snarare vårt fokus på kunskap och fakta i kombination med engagemang och driv. I det senare fallet speciellt kopplat till klimat- och hållbarhetsfrågorna.

Torbjörn själv hävdade att han låg högt på skalan. Jag funderade en stund – och hoppades att jag själv skulle placeras på en liknande nivå.

Jag vet att alla inte älskar varken Hans Rosling eller Greta Thunberg.

Om det känns bättre så släpp referenserna till dessa två.
Men fokuset på fakta, och det brinnande engagemanget. Det får vi aldrig tappa bort.

*

Efter några givande arbetsdagar på västkusten åker jag hemåt mot Stockholm för att fira helg med min lilla familj. Med mig från Fregatten i Kungshamn har jag mockatårta – en tiobitars, lagom mäktig efterrätt. Tillsammans med graniten och räkorna är nog mockatårta det jag förknippar allra mest med min uppväxt i Bohuslän.

Trevlig helg!

/magnus

 

Foto: Jörgen Hildebrandt, Michael Campanella