Hoppa till innehåll

Respekten för kunskap bygger lika mycket på respekten för lärande. Och att man förmår tänka om.

Jag kommer inte att recensera Sveriges Corona-strategi. Jag har inte kunskapen och tyvärr inte heller tiden att gräva mig ner i forskningsrapporter och den akademiska debatten. Men jag ska ge mig på ett resonemang som rör kunskapsläget ur ett mer principiellt perspektiv.

Jag hör till dem som värderar kunskap och erfarenhet högt: vår egen bransch förvaltar som bekant mycket av just det. Och även om Donald Trump är på väg ut ur Vita Huset är jag helt säker på att vi behöver arbeta ännu hårdare för att fler ska respektera fakta och kunskap.

Då och då krockar olika rapporter, i synnerhet när forskningsläget utvecklas. Ny kunskap läggs till gammal, bilden kompletteras, hypoteser testas, förkastas eller bekräftas. Så har alltid forskning fungerat. Det är så lärandet går till.

Debatten om munskydd är på det sättet lärorik och belysande. Det finns olika uppfattningar och bilden är inte komplett.

Den förtjänar respekt som i detta ödmjukt lyssnar, lär och försöker förstå. Den förtjänar respekt som vågar erkänna att han eller hon har haft fel.

Och den respekterar jag som erkänner att han eller hon haft fel och byter fot.

Lika mycket som jag respekterar fakta och kunskap respekterar jag lärandet.

Lärande och kunskap är två sidor av samma mynt.

Vår sektor förknippas med kunskap. Men vi måste också förknippas med livslångt lärande och ständig omprövning.

*

På söndag är det domsöndagen. Detta ska jag fira med att lufta elementen i huset.

Trevlig helg.

/magnus