Hoppa till innehåll

Hemarbetet har – för de flesta – gått över förväntan. Det kommer att revolutionera samhällsbyggnadsprocessen.

En av följderna av pandemin har varit den snabba och kraftfulla digitalisering som många sektorer gått igenom – inte minst vår egen.

Från kontorsmiljöer till hemmakontor på bara några veckor: ofta med överraskande goda resultat.

På kort sikt har arbetet fortsatt med oförminskad kraft. Men det har framför allt varit samma kunder, på samma sätt och med samma verktyg som innan.

I takt med att vi lär oss att jobba på distans, att vi lär oss mer av Zoom och Teams och att vi stärker våra digitala kompetenser på andra områden kommer dessa kunskaper att spilla över på annat.

Jag tror helt enkelt att 2020 kommer att vara det riktiga startskottet för den stora digitaliseringsresan för samhällsbyggnadssektorn.

Jag vet att vi har långt kvar. Jag vet att vi ofta jobbar mot en ganska konservativ bransch, med traditionella roller och arbetssätt.

Men just nu är utvecklingskurvan på väg brant uppåt. Vi som sektor, med vårt ingenjörs- och arkitektkunnande, kommer att kunna ta på oss ledartröjan för den fortsatta utvecklingen.

Pandemin har triggat igång helt nya beteenden. Pandemi-digitaliseringen har fått oss att förstå hur snabbt vi kan ställa om – om vi bara vill.

Den gryende omställningen av byggsektorn kombineras nu med en extremt snabb omställning av våra arbetsformer.

Teknikutvecklingen kommer att eldas på ytterligare. Affärsutveckling i alla former eldas på i samma takt. Och samarbetsformer mellan nya, oväntade aktörer kommer att formas i rask takt.

Pandemin är fruktansvärd på många sätt. Men den har fått fart på en utvecklingskurva som redan tidigare har varit på gång, kreativiteten har ökat och mentala dörrar har öppnats.

Det kommer att märkas 2021. Det ska bli mycket spännande.

*

Den här tiden på året brukar vår branschrapport presenteras, med en överblick över hur vår sektor utvecklats. I år gör vi en större omgörning av detta arbete, något vi kommer att presentera mer av i vår. Det blir något att se fram emot!

*

I helgen ska de sista julklapparna att fixas – troligen på nätet. Inte långt kvar nu…

Trevlig helg.

/magnus