Hoppa till innehåll

De mörka molnen från pandemin och klimathotet hänger över oss. Men ljuset finns därbakom.

I veckan hade jag ett livesänt samtal med Johan Kuylenstierna, välkänd debattör inom klimatområdet. Samtalet går att se i efterhand i flera olika digitala kanaler, bland annat på vår webb och LinkedIn. Lyssna gärna!

Bland många kloka och inspirerande perspektiv gjorde Johan en intressant och värdefull liknelse mellan den pågående pandemin och klimathotet.

I båda fallen går utvecklingen just nu ganska dåligt: det är inga uppmuntrande rapporter vi får varken för pandemin eller kring klimatet.

Men jag är nog inte ensam om att se ett tydligt hopp om ljusning i pandemi-utvecklingen: vaccinet är på väg och med kraft och organisation ska vi inom kort vara vaccinerade och livet kunna återgå till något mer normalt, med möten, socialt umgänge och kanske något resande igen.

Det ser mörkt ut just nu, men de allra flesta av oss ser en tydlig lösning på problemet.

För klimatet ser det också mörkt ut, men budskapet borde kunna vara det samma som för pandemin, enligt Johan Kuylenstierna.

Vi vet nämligen att det finns kunskap och förmåga att lösa klimatkrisen. Vi har den tekniska och organisatoriska förmågan. Nu gäller det bara att ha samma kraft och organisation i detta arbete som vi uppbådar kring pandemin.

Visst finns det stora, delvis fundamentala skillnader.
Men behovet av hopp och optimism är lika stort. Det får vi inte tappa.

Och insikten om att vi har kunskapen att lösa problemet.

Den insikten och det hoppet behövs både för att möta pandemin och för att möta klimatutmaningen.

*

I helgen åker jag hem igen till Stockholm efter en längre tid på västkusten. Jag hoppas då att det fina vintervädret är kvar, så att den inplanerade promenaden på söndag kan ge lite extra energi och kraft.

Trevlig helg.

/magnus