Hoppa till innehåll

Utvecklingen framåt är långt ifrån linjär. Det mest spännande händer när mönster bryts.

En av mina favoritberättelser tar utgångspunkt i en amerikansk tidningsartikel från 50-talet. Den var publicerad i en veckotidning, kanske Life – jag vet inte helt säkert.

I artikeln ville författaren ge en bild av framtiden: hur skulle vårt samhälle se ut om ytterligare 50 år, alltså cirka år 2000.

En spekulation de hade då var att bilarna skulle vara utbytta mot helikoptrar. Istället för att rulla till jobbet i en Oldsmobile skulle alla flyga iväg med en egen privat helikopter.

Nu vet vi ju att detta inte har hänt, även om vi numera spekulerar i hur drönare kan få större betydelse, kanske även för persontransporter.

Och tanken är ju inte helt science fiction: helikopter-visionen hade kunnat hända.

Men det intressanta är något helt annat. Texten i tidskriften inleddes med en illustration, där en tecknare skapade en bild av visionen.

I den illustrationen flög verkligen ett stort antal helikoptrar iväg, från hustaken i den amerikanska förorten.

Men kvar på taket stod frun och de två barnen och vinkade när pappan med hatt och portfölj åkte iväg till jobbet.

Det var lätt att se den tekniska utvecklingen och hur den i tangentens riktning skulle leda från hästen till bilen till helikoptern.

För tidningsmakarna på 50-talet var det dock betydligt svårare – kanske omöjligt – att visualisera ett samhälle där kvinnor började jobba och barnen gick på förskola.

Den sociala revolutionen i en kvinnlig frigörelse är minst lika stor som den tekniska utvecklingen av bilen och det som kanske kan bli en drönar-revolution.

Min poäng är denna: vi måste självfallet bejaka och se kraften i teknikutvecklingen. 4G är bättre än 3G. 5G är bättre än 4G.

Men minst lika mycket måste vi vara uppmärksamma på sociala, ekonomiska och demografiska förändringar som inte sällan går helt på tvären mot annan utveckling. Det behöver inte vara att de direkt motverkar annat, men de leder utvecklingen i en ny, ofta oväntad riktning.

Samhället utvecklas just nu, drivet både av teknik, pandemi, demografi och mycket annat. Men utvecklingen är inte linjär. Det går inte spikrakt framåt. Det går självfallet inte heller bakåt. Men kanske lite åt sidan. Och runt några nya hörn.

*

I helgen ska jag ta tag i boken som vi enats om i jobbets digitala bokklubb: ”Kejsarn av Portugallien” av Selma Lagerlöf. Det blir en bra kontrast till melodifestivalen, som säkert får sin beskärda del också.

Trevlig helg.

/magnus