Hoppa till innehåll

Samhället efter pandemin kommer att vara annorlunda. Men det kommer inte att präglas av ett enda perspektiv.

Boken ”Wisdom of the crowd” (skriven av James Surowiecki) beskriver vad som händer då många röster och åsikter samlas. Inte där de styrs eller dikteras, utan snarare bildar ett gemensamt mönster.

Just nu funderar många på hur våra samhällen, städer, kontor och våra livsmönster kommer att vara efter pandemin. Jag ledde ett samtal i veckan på det nya sociala mediet Clubhouse på temat: arbetsplatsen efter pandemin.

Det var många i det samtalet som menade att vi nu, med hemarbete och digitala verktyg, har fått ett bättre arbetssätt, med bättre balans mellan arbete och fritid, minskat resande, högre effektivitet, och nya sätt att knyta kontakter.

Jag tror verkligen att många har den bilden: för många har det nya blivit bättre på många plan.

Men för många har det också blivit sämre. Då menar jag inte alls bara de chefer och företag som föredrar att se sin personal på plats. Många medarbetare saknar kollegor, kreativa sammanhang och kanske rent av luncherna och caféerna på stan.

En viktig uppgift för våra medlemmar är att designa städer, lokaler, kontor och annat där efterfrågan kommer att drivas av enskildas behov.

Ska vi kunna forma framtidens städer och lokaler på ett bra och attraktivt sätt behöver vi inte bara förstå enskilda individer. Vi behöver också förstå ”wisdom of the crowd”.

Givetvis kommer denna  inte att innebära en och samma lösning för alla: så har det aldrig varit. Men det nya normala kommer inte bara att formas av ytterligheterna, de som för egen del ser att balansen blev bättre eller sämre.

Det nya normala kommer att formas av många röster, en balans mellan många olika intressen.

I det tror jag att vi kommer ha många kontor kvar, med liknande form och funktion som idag.

Men många kommer att erbjuda nya, kreativa ytor, mötesplatser och platser för samverkan.

Jag är säker på att den nya balansen kommer att se annorlunda ut: troligen kommer de gamla kontorslokalerna att tappa något i attraktivitet.

Men var försiktig med anekdotisk bevisföring: dina egna perspektiv är sannolikt inte alls desamma som kommer att formas av gruppens gemensamma dynamik: wisdom of the crowd.

*

I helgen hänger jag med min familj, som samlas för lite friluftsaktiviteter. Sedan laddar jag för att ta mig till västkusten, där jag kommer att tillbringa nästa vecka.

Trevlig helg.

/magnus