Hoppa till innehåll

Hur kombinerar vi det digitala med det fysiska? Pandemin har visat på möjligheter och svårigheter.

Vi är många som suttit i Teams- eller Zoom-möten det senaste året, där flera varit i ett rum och där andra suttit framför en skärm. De så kallade ”hybridmötena” lär också bli allt vanligare i höst, när flera ser en gradvis återgång till kontoret.

Vi är nog många som, under dessa hybridmöten, blivit frustrerade och fått känslan av A- och B-lag. Att mötet har ett fokus och att man själv har ett annat.

Omställningen till digitala möten har gått överraskande bra under pandemin, med en lång rad fördelar. Förvisso även nackdelar, men det är en annan historia.

Just nu är jag bekymrad över hur vi ska kunna kombinera det fysiska med det digitala så att det blir bra, effektivt och värdefullt för alla.

Inledningsvis får vi nog utgå från att dessa hybridmöten kommer att vara relativt vanliga framöver – även om vi inte gillar dem.

Frågan är då hur vi hittar former, både tekniska och arbetsmässigt, så att de blir så bra som möjligt.

Jag ska inte ge mig in på några svar på dessa frågor: vi har gott om medlemsföretag som är experter på att lösa den här typen av utmaningar. Mer än att uppmana alla som håller i ett så kallat hybridmöte att säkerställa att alla deltagare känner sig inkluderade och sedda. Även om de deltar via en dator.

Men mötet mellan det digitala och det fysiska kommer att bli mycket mer påtagligt framöver. Och jag är övertygad om att det kommer att gälla mycket mer än bara våra möten.

Våra kontor kommer att behöva designas för både digitala möten och fysiska.

Våra städer kommer att påverkas av det digitala lika mycket som av det fysiska.

Vill vi få ut maximalt av våra möten, av våra kontor, av våra städer – och av våra liv – behöver vi hitta det kloka samspelet mellan det digitala och det fysiska. Och dessa måste stödja varandra.

Pandemins många hybridmöten har visat att vi inte gjort klart vår hemläxa ännu.

*

I helgen ska vi åter till Småland för att se till vår skogsfastighet och kanske även klippa någon gräsmatta. Jag tror inte att jag behöver vattna.

Trevlig helg.

/magnus