Hoppa till innehåll

Hur stor är vanans makt? Kommer kontorens roll för alltid att vara förändrad? Hösten avgör.

I veckan fick jag anledning att fundera på vad ”det nya normala” kommer att innebära då jag (digitalt) mötte en styrelse hos ett av våra medlemsföretag.

Att vi det senaste året omprövat kontorsjobbet och ställt om till hemarbete är ju givet. Men vad händer i höst.

Jag ser några saker som tydligt talar för en bestående förändring – och en fortsatt utveckling: självklart digitaliseringens alla möjligheter, med Teams, Zoom och mycket annat. Minst lika stark kraft finns i hållbarhetsfrågan: vi behöver tänka om, och det omgående. Därtill kan pandemin dröja sig kvar, där vi även efter vaccineringen håller större avstånd, handlar på nya sätt och undviker kollektivtrafiken.

Men det finns också starka krafter som vill tillbaka till ett liv som liknade det vi hade innan pandemin. Dels det faktum att vi faktiskt är sociala varelser: vi vill umgås med andra, vi vill ha kollektiva upplevelser och gemensamma projekt. Därtill är vi vanemänniskor: många av oss har en vana av att ”åka till jobbet”, även om vanorna med tiden förändras. En annan kraft som kommer att dra oss tillbaka är våra institutioner, både i form av myndigheter, regelverk, branscher och organisationer. Detta ändras inte i en handvändning.

Vi frågade våra medlemsföretag vad de tror om arbetslivet i efter pandemin. Sammantaget kan man säg att det tror på en viss återgång till kontoret i höst, men att det även fortsatt kommer att kombineras med distansarbete. Tre av fyra av våra medlemsföretag tror att medarbetarna kommer att jobba hemifrån 1 till 2 dagar i veckan efter pandemin. Läs mer här.

Om jag själv summerar detta blir det inte uppenbart att vi står inför en total revolution, men inte heller en total återgång.

Det nya normala kommer att präglas både av ”det nya” och av ”det normala”.

Jag är övertygad om att detta nya blir något bra, men att det kommer att ta tid att hitta sin egen roll och funktion.

Detta senare: att anpassa sig till andras ”nya normala” kommer att bli den svåraste delen för oss alla.

*

I helgen ska båten förhoppningsvis nyttjas till lite bad och utflykter. Mindre festligt blir det nog att i högsommarvärmen flytta runt de lådor och kartonger som av olika skäl hamnat på fel ställe i huset.

Trevlig helg.

/magnus