Hoppa till innehåll

Sommarpratarna är presenterade. En del att se fram emot, men jag ser också flera luckor som borde fyllas.

Det finns väl ingen finare utmärkelse att få som svensk än att få vara sommarvärd i P1. 90 minuter där man för en miljonpublik kan lägga ut texten om både stort och smått, personligt och allmänmänskligt.

Årets lista över sommarpratare presenterades i veckan, och jag har redan noterat flera spännande personer.

Den 13 augusti bänkar vi oss självfallet för att lyssna på arkitekten och entreprenören Rahel Belatchew. Rahels innovativa perspektiv på arkitektens uppdrag hoppas jag att hon delar med sig av.

9 augusti pratar entreprenören och vd:n Claudia Olsson om digitaliseringens kraft och ”hur de digitala kan bli mer mänskligt”. Det låter verkligen spännande.

Ett antal företagsledare och entreprenörer kommer också till tals: Peter Carlsson, vd för Northvolt, är ekonom, men lär kunna ge lite perspektiv på både företagsklimat och omställningsarbetet i näringslivet.

Karin Bodin (28 juni), vd för Polarbrödsgruppen, är utbildad journalist, men jag ser fram emot att lyssna på hennes tankar och erfarenheter från den katastrof som drabbade bageriet och familjeföretaget.

Givetvis finns det säkert många fler som kommer att vara lyssningsvärda. Flera från akademin bjuds som vanligt in, flera journalister brukar kunna bidra med både kunskap och pedagogik för att fånga sommarlata svenskar i hängmattan.

Och jag hoppas att flera röster i sommar kommer att bidra till kunskap och perspektiv på de stora samhällsfrågor vi ställs inför, inte minst kopplat till klimatomställning, pandemi och digitaliseringens kraft.

Varje sådant tillfälle måste tas. Jag hoppas att Sommar i P1 bidrar i det arbetet.

*

Studentfirandet har fortsatt i veckan, och de sista firandena blir i dag, fredag, då vi ska hinna med tre olika studenter. Som alltid blir det roligt att träffa både släkt och vänner.

Trevlig helg.

/magnus