Hoppa till innehåll

Vi behöver en politik i Sverige som vill framåt, som har en vision. Det är det på tok för lite av, dessvärre.

Jag har vid några tillfällen i veckan fått lyssna till ledande politiker från olika politiska partier.

Det är slående hur defensivt och reaktivt det politiska samtalet är. Det är lättare att vara emot något än för något. Lättare att peka på fel hos andra än de egna förslagen och projekten.

Inte alltid, inte hos alla. Men den samlade bilden är dessvärre mer negativ och fokuserad på problemen än optimistisk och fokuserad på lösningarna.

För oss som företräder näringslivet, och i synnerhet vår sektor med stor kunskap om ingenjörens och arkitektens kapacitet, är detta inte vackert att lyssna på.

Vi vet att det finns gott om lösningar på de flesta samhällsproblem: om vi bara väljer att fokusera på dem och lägga kraft bakom orden.

Vi vet att vi har lösningar också på svåra problem, både tekniska och samhälleliga. Och har vi inte svaren ännu kan vi tillsammans väldigt ofta hitta dem.

Ska vi samlas, lösa problem och våga vara optimistiska för framtiden – och det behöver vi vara – behöver vi också ett politiskt ledarskap som vill utveckla, som vill skapa något nytt och som kan beskriva den visionen så att många kan sluta upp bakom den.

I ett sådant projekt kommer näringslivet att vilja och kunna bidra, det är jag övertygad om.

*

Missade ni vårt samtal tidigare i veckan med Caroline Bastholm, generalsekreterare för ingenjörer utan gränser? Då kan ni lyssna på det här.

Läs även vårt och Almegas debattinlägg i NyTeknik Räkna inte bort tjänsteinnovationerna – ställ om politiken.

*

I helgen blir det ”skogsbad” i de småländska skogarna – även om det till det yttre kan verka förvillande likt en helt vanlig skogspromenad eller lite hederligt skogsarbete med röjsågen. Det blir även ett bra tillfälle att summera ihop tankarna från den givande styrelsedag vi hade med förbundet i veckan.

Hoppas att du får en bra helg.

/magnus