Hoppa till innehåll

Ensam är inte stark. Genom samverkan och kraftsamling i gemensamma frågor kommer vi längre.

Innovationsföretagen samverkar inom ramen för både Almega och Svenskt Näringsliv. Detta gör vi för att stärka både våra branschfrågor och vårt erbjudande till medlemmarna i sin egenskap av arbetsgivare.

Det finns en god ordning i att samverka i frågor som är viktiga för många. Vi har haft god nytta av att samla vår rådgivning i arbetsgivarfrågor inom Almega, liksom vår samverkan i näringspolitiska frågor för tjänstesektorns roll och utveckling.

Svenskt Näringslivs arbete med att främja entreprenörskap och att driva de riktigt stora, arbetsgivarpolitiska frågorna, såsom märkessättningen och pensionssystemens utformning, är lika självklara exempel på värdet av samverkan på den högre nivån.

Innovationsföretagen bidrar aktivt och på flera nivåer i denna samverkan. Vårt förbund har representation i styrelsen för både Svenskt Näringsliv och för Almega. Vi deltar i arbetsgrupper i frågor av betydelse för vår sektor och vi syns allt oftare i gemensamma utspel och externa aktiviteter. Själv deltar jag i Almegas ledningsgrupp och får god insyn och möjlighet att påverka Almegas inre liv.

I veckan fick jag en ny chef och kollega, då Almegas styrelse utsåg Ann Öberg till ny vd för Almega. Hon börjar redan i december och tar över när Thomas Erséus lämnar för att gå till AMF Fastigheter.

Ann Öberg har en spännande bakgrund som jag tror kommer att vara till stor nytta för hennes uppdrag på Almega, med tidigare roller på olika departement, tunga uppdrag inom Svenskt Näringsliv, på Handelsbanken och på Klarna.

Vår samverkan inom Almega eller inom Svenskt Näringsliv handlar inte om att överlämna allt ansvar i någon annans händer och hoppas på det bästa. Det handlar om att bidra aktivt, med förväntningar men också med generositet, men självklart också samordnat och under ett tydligt ledarskap.

Det har varit vår linje hittills och jag har på många plan försökt att ge en röst åt vårt förbund och våra medlemmar – förväntansfullt, kanske ibland utmanande men hela tiden med ambitionen att stärka det gemensamma arbetet. Den linjen ligger kvar.

Jag ser mycket fram emot att fortsätta bidra i detta samarbete, med det ledarskap som Ann Öberg kommer att stå för.

Med gemensamma krafter kommer vi längre.

*

I dag lanserades vår nya rapport Inblick, som är en kartläggning av den svenska arkitekt-, teknikkonsult-, industrikonsult- och techkonsultbranschen.  I rapporten presenteras bland annat nyckeltal, information om utvecklingen och konjunkturen inom sektorn samt rankinglistor över de störs­ta företagsgrupperna. Vi hoppas att innehållet ska ge bättre förståelse för sektorns utveckling, kraft och bredd. Läs Inblick här.

*

I helgen ska vi fira min svärfar som fyllt 85 år i veckan. Jag är förväntansfull, hoppas inte vara för utmanande, men kommer självfallet att hugga i och dra mitt strå till stacken.

Trevlig helg.