Hoppa till innehåll

Turbulensen i politiken får inte leda till att viktiga reformer skjuts på framtiden.

Jag har den djupaste respekt för det politiska uppdraget. Jag inser utmaningarna med det demokratiska systemet, inklusive viss rimlig tröghet och behov av kompromisser.

Och även om turerna i veckan kring regeringsmakt och statsministeromröstningar var väl turbulenta så är de tecken på en demokratisk process som fungerar och till sist även levererar resultat. Även om vi ibland inte gillar de enskilda politiska förslagen.

Det som är mer oroväckande är om det politiska ledarskapet, både i riksdag och regering, blir handlingsförlamat och tappar fokus på att ta hand om det gemensamma samhällsbygget.

För vårt förbund handlar det (bland annat) om en väl fungerande grundläggande infrastruktur, ett skolsystem som hela vägen från grundskola till forskning ger individer och näringsliv kunskap och förmågor, en arbetsmarknadspolitik där både företag och individer kan växa och utvecklas, samt ett näringslivsklimat som ger utrymme för både tillväxt och expansion.

Plus såklart en aktiv och progressiv miljö- och klimatpolitik.

Just nu byter det politiska maskineriet fokus, från sakpolitik och reformer, till positionerande, utspel och mediedramatik. Jag förstår bakgrunden och förstår att det behövs. Lite.

Men det får inte hålla på för länge, och ta för mycket kraft.

Och det får inte leda till att vi tappar fokuset på de gemensamma frågorna, varifrån både människor och företag kan växa.

Politiken lägger en grund, som vi alla tar spjärn emot. Politiken skapar en gemensam referensram som annat sedan kan bygga vidare på.

Om ingen bryr sig om den grunden – eller om byggarna av denna grund ständigt bygger om och drar åt olika håll – då växer inte heller människor eller näringsliv.

Vi måste självfallet ha en aktiv politisk dialog om vägval, ändra det som är fel och våga ha politiska visioner.

Men vi behöver också ha respekt för att samhällsbygget är ett långsiktigt projekt.

Detta gemensamma ska vi vara rädda om.

Och till detta gemensamma behövs politikens aktiva arbete.

*

I veckan hade jag ett samtal med Therese Svanström, ordförande i TCO, om framtidens arbetsliv och den svenska modellen. Om du missade samtalet kan du se det här.

*

I helgen ska jag fira min kusin som fyllt 50, med kalas på västkusten. Släkten är kanske värst, men jag hoppas ändå att det blir trevligt.

Jag hoppas att även du får en trevlig helg.

/magnus

 

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.