Hoppa till innehåll

Ofta behöver vi tänka långsiktigt i våra projekt. Men behovet av snabba omställningar är just nu större än någonsin.

De insatser som våra medlemmar gör har ofta väldigt långsiktiga perspektiv. Infrastruktur ska hålla i decennier. Städer designas för många generationers bruk. Byggnader ska hålla för många omgångar av både hyresgäster och fastighetsägare.

Det är inte konstigt om arbetet många gånger präglas av försiktighet och tar utgångspunkt i beprövad erfarenhet och kunskap.

Men läget är inte som det alltid har varit.

Vårt samhälle präglas av en snabb omställning. Det vi hittills pratat mycket om är urbaniseringen, digitaliseringen och globaliseringen. Delar av detta har som bekant fått en annan prägel det senaste året.

Men nya utmaningar gör det uppenbart att vi behöver tänka i nya banor. FNs klimatkonferens COP26 pågår just nu i Glasgow – ingen har missat behovet av att ställa om vårt samhälle på flera sätt.

En i sammanhanget mer lokal – men minst lika utmanande – fråga är tillgången till cement med kvalitet som passar svenska förutsättningar. Frågan har många bottnar, men att alla inblandade på flera sätt måste tänka nytt är uppenbart.

Det är ofta klokt att tänka långsiktigt. Långsiktigheten skapar ofta förutsättningar för andra aktörer att agera friare och faktiskt snabbare.

Men lika viktigt är att kunna ändra beteenden, arbetssätt och metoder som uppenbart leder i fel riktning. Att göra det snabbt kan vara svårt och jobbigt, när man är van vid att tänka långsiktigt.

Men just nu behöver vi fler som orkar göra de snabba rycken, även om vi är en del av ett maratonlopp.

*

Nästa tisdag lanserar vi rapporten Innovation för mångfald och i samband med det ordnar vi ett webbinarium på samma tema. Du kan följa det live på vår Facebooksida. Läs mer här.

*

Nästa fredag arrangerar vi tillsammans med unga innovatörer ett frukostseminarium på tema Innovation med XR. Varmt välkommen att läsa mer om det och anmäla dig här.

*

I helgen befinner jag mig på västkusten. Min mamma lämnade oss i vintras och då passar det bra att i helgen ägna tid åt pappa några dagar, besöka kyrkan på lördag och tända ett ljus på graven.

Hoppas att även du får en fin helg.

/magnus