Hoppa till innehåll

Det må vara nya ministrar på plats, men uppgifterna är desamma som innan. Viktigast av allt är nog behovet av optimism och framtidstro.

Nu har vi till slut en regering på plats. Det är bra – Sverige behöver en fungerande ledning.

Magdalena Andersson har presenterat sina fokusområden: klimatfrågorna, ”kontrollen över välfärden” och segregationen. Så kommer den socialdemokratiska retoriken att se ut fram till valet i höst. Andra partier kommer att ge sina bilder och förslag.

Dessvärre är jag orolig för att bilderna och debatterna kommer att präglas av mörka, negativa bilder av läget. Kriser, hot och negativ utveckling kommer att prägla debatten.

Jag är väl medveten om att vi har ett antal stora samhällsutmaningar att ta hand om.

Men vi måste få fler, även politiker, som tror på framtiden och som ser möjligheterna framför problemen.

Detta är extra viktigt för oss i näringslivet. Våra medlemmar i Innovationsföretagen erbjuder lösningar – inte problem. Vi löser stora och små samhällsproblem varje dag på jobbet.

Och vi gör det med teknik, kunnande, kreativitet och innovation som verktyg. Vi tror på teknisk utveckling och att vi faktiskt har gott om verktyg och insikter som löser även riktigt stora problem.

Visst kommer en hel del problem att ta tid att lösa. Men vi måste tro att det går.

Dystopier och ett överdrivet fokus på problemen leder till en negativ spiral, där vi på sikt också får större problem att se svar och lösningar.

Hopplöshet är det sista Sverige behöver just nu.

Politiken behöver bidra till att se visionerna och möjligheterna. Vi i näringslivet hjälper gärna till!

*

För att se exempel på några av alla de innovativa lösningar våra medlemsföretag dagligen bidrar med – läs gärna vår rapportserie ”Innovation för”. Där berörs teman som klimat, mobilitet, energi, mångfald med mera. Ni hittar rapporterna här.

*

I helgen ska jag få upp julgardinerna. Det må vara lite konservativt att byta gardiner mellan sommar och vinter, men tro mig: det gör en fantastisk skillnad i köket!

Trevlig helg.

/magnus