Hoppa till innehåll

Det blir allt mer osannolikt att vi får tillbaka alla till kontoret. Det kommer att ställa nya krav på ledarskap, organisation och teknik.

Jag har haft anledning att diskutera det nya distansarbetets för- och nackdelar under hösten i många olika sammanhang. Många ser möjligheter, men vissa farhågor saknas självfallet inte.

Min bedömning är dock att vi nu måste utgå från att arbetslivet blir annorlunda: hemarbetet, distansarbetet är här för att stanna. Det kommer att vara en naturlig del för många, rent av de flesta, kontorsjobb. Och vi måste lära oss att hantera det på bästa sätt.

En av utmaningarna som nämnts har varit risken för att vi får ett A- och ett B-lag.

Oron som har nämnts har varit att A-laget blir de som blir synliga och är närvarande på kontoret, B-laget blir det som blir ”osynliga” som sitter hemma. Det är en oro som vi bör ta på allvar, även om jag tror frågan är mångfacetterad och ganska komplex.

Men tänk ändå den här tanken: tänk om det blir dina bästa och mest uppskattade medarbetare som väljer, kanske kräver, att få jobba hemma stora delar av veckans arbetstimmar? Tänk om det blir dina nya talanger som allra mest förväntar sig stora frihetsgrader, där hemmakontoret och flexibiliteten blir avgörande för om du ska lyckas behålla dem?

Tänk om det blir ditt ”A-lag” som föredrar  att jobba på distans och förlägger arbetstiden på kontoret mer sporadiskt?

För den framsynte chefen och ledaren tror jag det blir avgörande att hitta kloka former och skapa förutsättningar för just dessa nya arbetssätt. De som lyckas värva de nya talangerna behöver se till att möta även förväntningarna på arbetsplats, arbetssätt och arbetsverktyg från dessa framtida talanger.

Frågorna kommer att rymma många dimensioner: både ledarskap, organisation och teknik. Kanske rent av kultur. Min utgångspunkt är nog att vi måste investera både tid, engagemang och förmodligen även pengar i alla dessa för att lyckas väl.

Jag tror nämligen inte att någon vill tappa sina viktigaste medarbetare av fel skäl.

Du vill inte ha ett A-lag och ett B-lag. Oavsett var dessa lag väljer att jobba.

*

Om du missade vår årssummering och framåtblick som vi hade i veckan, bland annat med vd:arna på PE, Tyréns och Rejlers, så finns det att se på nätet här. Jag tyckte själv att det gav en god överblick över både utmaningarna vi varit igenom och möjligheterna vi har framåt.

*

I helgen ska jag hugga julgran i vår skog i Småland. Vi brukar leta efter granar som ändå ska tas bort i gallringen, men i år ska jag vara frimodig och våga ta en riktigt fin och stolt gran. Årets jul förtjänar en riktigt fin gran!

Trevlig helg.

/magnus