Hoppa till innehåll

Lärdomarna från de senaste 20 månaderna med pandemi är såklart många. Men viktigast är nog övningen i att arbeta med förändring.

Det har varit en jobbig tid. Pandemin har krävt mycket av oss. Många har lidit och behövt göra stora uppoffringar, även om många företag klarat krisen relativt väl.

Men alla har vi fått jobba med vår digitala resa, vårt ledarskap, vår roll som arbetsgivare (och arbetstagare) och många gånger även med kultur och värderingar. Arbetsmiljöfrågor, kontorslandskapet, teknisk infrastruktur: massor har behövt ses över och utvecklas.

Jag tror att vi alla har vuxit och kunnat ta med oss massor, även om det delvis varit dyrköpta lärdomar.

Men den viktigaste lärdomen är nog vår förmåga att jobba med förändring.

Ingen hade kunnat förutse pandemin och dess konsekvenser. Och ingen kunde väl ana hur stor påverkan den fått på våra liv, arbetsplatser och uppdrag.

Just därför har de senaste 20 månaderna varit en fantastisk övning för oss alla i att jobba med helt okända förutsättningar och hitta nya vägar. Vägar som ingen har läst om i någon bok eller manual.

Vi har väl alla varit på konferenser, där framtidsspanare förutspått olika tekniska utvecklingstrender och hur dessa skulle påverka våra liv. 5G, internet, robotiseringen – bara några exempel på fenomen som har eller ska ställa det mesta på ända.

Nu hamnade allt på ända – även om det blev helt annorlunda. Och av helt andra skäl.

Det har varit ett rejält träningspass. Inte konstigt att många blivit trötta.

Men hur jobbigt detta träningspass än varit har det stärkt vår förmåga att hantera all typ av förändring.

Det är en gåva som vi ska vara glada över.

*

Nu tar fredagsbloggen lite ledigt, och faller in i traditioner och rutiner som inte ändras så lättvindigt.

Julen ska firas med glögg, skinka, julklappar och en del böcker som inte blivit lästa ordentligt under hösten. Det ska ske i Stockholm med släkt och vänner, precis som det brukar vara.

Jag önskar dig som läser detta en riktigt vilsam jul. I januari tar vi nya tag och blickar framåt.

/magnus