Hoppa till innehåll

Nytt år, nya möjligheter. Jag har tre tydliga mål som jag själv ska prioritera.

En av de mest krävande delarna av pandemin har varit svårigheten i att planera och tänka långsiktigt.

Långsiktig förändring är svår just nu. Pandemin lägger en våt filt över mycket. Och vi vet inte exakt vad som kommer ut på andra sidan.

Då kan det vara bra att inte tappa bort de egna visionerna och långsiktiga målen.

Mina är inte direkt nya, men kanske extra angelägna.

För det första: närvaro och tillgänglighet. Oavsett om vi möts via Teams, Zoom, på konferenser eller vid jobbets kaffemaskin behöver jag se till att fånga signaler, frågor och perspektiv. För min del räcker det inte med att lita på formella strukturer, som intranät, möten eller planerade seminarier. Jag blir en bättre chef och medarbetare av att också fånga det informella och av småpratet. Och jag blir en bättre förbundsdirektör om jag får fler möjligheter att möta medlemmarna i de mindre sammanhangen och höra deras berättelser.

För det andra: bilden av det nya, innovativa tjänstesamhället. För mig är det avgörande att vi blir bättre på att synliggöra de kunskapsintensiva företagens kraft och förmåga. Att planering och design får den respekt som den förtjänar. Och att fler förstår tjänstesektorns betydelse för samhälle och övrigt näringsliv. Och jag har ett ansvar, nästan personligt, att bidra till att allt detta blir mer synligt.

För det tredje: närheten till ingenjören och arkitekten. Jag älskar kraften i ingenjörsuppdraget. Den potential som finns i ny teknik, arkitektens förmåga att skapa visioner och sammanhang, den vill jag komma ännu närmare. På samma gång som jag gillar strukturerna, organisationerna och teorierna vill jag lära känna de enskilda uppdragen och projekten som varje dag bubblar ute hos våra medlemmar, på högskolor, i industrin och runt om i samhället. Jag vill vara en röst och kanal för alla dessa projekt, idéer och innovationer.

Detta blir mina tre viktigaste ledstjärnor under året. Sedan ska jag såklart läsa mer, småäta mindre, cykla mer, prokrastinera mindre, simma mer, måla mer. Och en massa annat, såklart.

Vad blir dina tre målbilder för 2022?

*

Efter avkopplande och innehållsrika helger lägger jag nu en första hel arbetsvecka 2022 till handlingarna. Jag ser fram emot att i helgen städa undan så mycket jul som min hustru tillåter mig. Kanske rent av att granen åker ut?

Trevlig helg.

/magnus