Hoppa till innehåll

När vi allt mer behöver utöva vårt ledarskap digitalt kanske vi behöver hitta nya förebilder?

Är du en bra ledare på TikTok? Hur konstig frågan än kan verka finns det säkert en hel del att lära av influencers som Amanda Edmundsson från Linköping eller tvillingarna Iza och Elle från Stocksund. Dessa driver några av de mest framgångsrika kontona på TiKTok idag, med miljontals följare.

Även om vi hoppas att pandemin snart är slut och att vi kan hitta tillbaka till något nytt normalt kommer vi allt mer att behöva möta både medarbetare, kunder och omgivning digitalt.

Det tekniska, med Teams, Zoom, kameror och mikrofoner, har utvecklats snabbt. Allt fler har investerat i en studio på jobbet och hemmakontor har byggts om. Pengarna har flyttats till det digitala i snabb takt.

Men har vi lärt oss något av ledarskapet digitalt? Hur vi skapar intresse? Hur vi jobbar med närvaro? Hur vi fångar upp reflektioner och ”snacket i korridorerna” – trots att vi inte är i några korridorer längre.

Jag tror inte att TikTok-stjärnorna Amanda, Iza eller Elle vet allt detta. Men jag är säker på att de indirekt kan lära oss massor av hur vi ska leda och verka i en digital miljö. De kan vara en väg till hitta våra nya verktyg och metoder i det digitala landskapet.

Därtill behöver vi såklart hitta andra källor till inspiration och kunskap.

Och vi måste utforska själva: testa, misslyckas, testa igen.

Vi behöver alla bli bättre på att leda digitalt. Då behöver vi nog också leta på nya ställen.

*

I helgen besöker jag min pappa i Hunnebostrand på västkusten, som dessutom fyllt år. Det lär bli lite blåsigt – men det är väl en del av det man älskar med västkusten?

Trevlig helg.

/magnus