Hoppa till innehåll

Kriget i Ukraina får långtgående konsekvenser för oss alla. Framtiden ser betydligt mörkare ut än för bara någon vecka sedan.

Rysslands och president Putins angrepp på Ukraina ändrade i ett slag agendan på styrelsemöten, ledningsgrupper och kring middagsbord runt om i världen.

Kartan är ny – och den är betydligt mörkare än innan.

För våra medlemmar i förbundet handlar arbetet på kort sikt om säkerhet för medarbetare på plats i Ukraina, om cybersäkerhet och om den oro som medarbetare kan känna – både för egen del, men även för släkt och vänner i andra länder, i synnerhet i Ukraina.

För förbundets del behöver vi analysera läget vidare. Konsekvenserna av flyktingströmmar, materielförsörjning, finansiell oro och annat kommer att påverka vårt branscharbete, även om jag inte vet hur.

För min egen del behöver jag säkerställa att jag håller mig lugn: både i min ledarroll och i min tro på framtiden.

Ett av förbundets värdeord är ju ”utvecklingsoptimister” – vi tror inte att det var bättre förr, vi tror på utvecklingsarbete och innovation som en god kraft för att lösa de utmaningar som världen möter.

I grunden är det fortfarande sant. Vad utvecklingen i Ukraina möjligen visar är att vi har väldigt mycket kvar att göra för att få med  världens ledare – och många andra med dem – på den resan.

Vi behöver mer samarbete, mer tillit, mer utveckling och mer nyfikenhet på vad som finns runt hörnet.

Putin blickar bakåt och drömmer om gårdagen.

Ukrainas folk – och vi som står bakom dem – får just nu betala ett fruktansvärt högt pris för denna galenskap.

*

Helgen ska ägnas åt att klyva ved till vinterns brasa. Det kanske rensar tankarna något och skapar kraft till nästa veckas viktiga arbete.

Ta hand om er i helgen.

/magnus