Hoppa till innehåll

Det fruktansvärda kriget fortsätter, och slukar all energi. Men tids nog behöver vi även säkerställa freden.

Rysslands invasion av Ukraina fortsätter att sätta ramarna för samhällsdebatten.

Och än så länge är krigets fasor, förutsättningar och logik överst på dagordningen.

Men dagen kommer när freden är åter, och när fokuset på återuppbyggnad av samhällen, relationer och internationella samarbeten blir huvuduppgiften.

I den obegripligt svåra situation som Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, befinner sig i har han ändå blicken riktad framåt.

Han talade i veckan till den svenska riksdagen och bland många saker som lyftes var just återuppbyggnaden av Ukraina ett tema.

Specifikt lyftes svenska arkitekter och svenska företag fram: ”I would like to invite Swedish architects, Swedish companies, the Swedish state to participate in this historic project”, där han hänvisar till återuppbyggnaden av Ukraina.

Vi vet att svenska arkitekt- och ingenjörsföretag har en unik förmåga att skapa samhällen, städer, hus, infrastruktur och mycket annat där mänsklighet, inkludering, optimism och gemenskap främjas. Samhällen, städer som gör att både människor, entreprenörer, kulturer och kunskap växer.

Det förvånar nog inte någon om Ukrainas president vet detta. Men det är ändå smått otroligt att han lyfter detta i ett skede i kriget där nöden är så stor, där molnen är så mörka på himlen.

Vi behöver lära av detta. Hur kan vi bidra till att lägga fokus på att bygga, forma och främja – och inte på förstörelse och en nedåtgående spiral? Vad är vår roll i detta? Din roll? Min roll?

Först måste kriget vinnas: freden kan inte dikteras av en diktator eller en anfallande armé.

Men sedan behöver vi alla bidra till att freden byggs. Vi i Sverige har en viktig roll i detta.

*

Här finns president Zelenskyjs tal till riksdagen.

*

I helgen blir det åter socialt umgänge, denna gång med gamla kollegor från min tid som tidningsman. En tågresa tillsammans till Skåne ger tid för både samtal och reflektion.

Trevlig helg.

/magnus