Hoppa till innehåll

Tänk om alla du möter kan vara en källa till kunskap och nya insikter? Tänk om alla runt om dig var dina lärare?

Ingen som läst denna blogg kan ha missat att jag är en stor vän av livslångt lärande. Jag tror på ständig nyfikenhet, på ”school of life”, att vi aldrig är färdigutbildade.

Självfallet är kurser, böcker, YouTube och andra traditionella och modernare plattformar för utbildning fantastiska.

Men tänk om du även kunde se alla runt om dig som dina lärare, som en levande källa till kunskap?

Tänk om du såg dig själv som den enda eleven eller studenten, där alla runt dig var en källa till perspektiv och nya insikter?

Det är kanske ett lite tillspetsat tankeexperiment: det finns säkert många tillfällen där du har faktauppgifter som andra inte har.

Men å andra sidan kan dina vänner, kollegor, kunder, familjemedlemmar och andra du möter lära dig annat: ge dig insikter, perspektiv och ökad förståelse. Även om de inte har mer faktakunskaper än du har.

Det är en begåvad fråga att ställa sig regelbundet: ”vad lärde jag mig av detta?”, oavsett vad man varit med om: ett möte, en intervju, ett kundbesök, ett medarbetarsamtal. Jag är helt övertygad om att det alltid finns minst ett bra svar på den frågan.

På samma sätt – men tvärt om: hur kan du vara en lärare till din omvärld? Läraruppdraget är kanske världens viktigaste. Men även om vi inte har någon formell utbildning till lärare: hur kan vi bidra till att andra lär sig mer?

Du kan vara världens bästa student, där alla runt dig är dina lärare. Och samtidigt måste du vara en lärare till andra i din omvärld.

En värld av lärande – oavsett vem vi lär av och vem som tar emot kunskapen – är en bättre värld.

*

Just nu skriver jag min blogg från andra sidan Atlanten. Jag har några dagars ledighet för att till helgen besöka några goda vänner i Philadelphia, som ska fira bat mitzva: dottern i familjen har uppnått sin religiösa myndighetsålder. Jag är helt övertygad om att det blir en helg av massor av lärande. Och firande!

Trevlig helg.

/magnus