Hoppa till innehåll

I veckan fick förbundet en ny ordförande – och delvis även en ny styrelse. Det lägger grunden för ett fortsatt framgångsrikt arbete.

I går, torsdag, hölls stämma i Innovationsföretagen. Som vanligt avhandlades ekonomi, fjolårets verksamhet summerades och planerna för det kommande året presenterades.

Därtill valdes en ny styrelse för förbundet, delvis med bekanta ansikten, men delvis även med nya.

Ny i ordföranderollen är Sara Lindmark, sedan tidigare styrelseledamot. Hon är vd för Together Tech, ett av våra medlemsföretag inom tech-sektorn, med kunder inom flera sektorer inom industrin.

Sara Lindmark kommer även att ta plats i Almega ABs och Svenskt Näringslivs styrelse och på så sätt fortsätta det arbete som tidigare ordföranden, Charlotte Bergman, gjort, för att stärka samverkan mellan förbund och sektorer.

Tre ledamöter lämnar, och tre nya tar plats. Alexandra Hagen, vd för White arkitekter, är ny i styrelsen. White är vana vid att bidra i branscharbetet och har i flera omgångar suttit i styrelsen för branschföreningen. Alexandra Hagen leder idag en av landets största arkitektverksamheter (kanske den största) och kommer att bidra på många plan till styrelsens arbete.

Ny i styrelsen är även Tore Strandgård, vd på installationskonsultföretaget Incoord. Tore Strandgård har varit mycket aktiv i vårt branscharbete, både i generella forum och i olika expertgrupper som tidigare fanns inom föreningen.

Även den tredje nye i styrelsen, Anders Wärefors, som är vd på Bjerking, har en lång erfarenhet av engagemang i branschens arbete. Bjerking är ett teknikkonsultföretag med bas i Uppsala och Stockholm.

Lämnar styrelsen gör Charlotte Bergman från ELU, Johan Dozzi från Tyréns, samt Niklas Sörensen tidigare Ramboll.

Stabiliteten i styrelsen är uppenbar, samtidigt som nya krafter tar vid.

När jag summerade året på stämman hävdade jag att Innovationsföretagen idag har en stabil plattform som bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi har givit stor plats åt arbetsgivarfrågorna, en central leverans till våra medlemmar. Vår strategi för förbundet är väl inarbetad och vi är mitt i strategiperioden, där både synlighet och påverkan ges mer utrymme. Och kansliet har rätt förmågor att hantera uppgifterna, även om vi inte vet exakt hur de kommer att behöva hanteras.

Med den nya styrelsen på plats läggs grunden för en nystart, samtidigt som det finns en trygghet i grunden.

Ett förbund får aldrig bara förvaltas, det måste ständigt utvecklas. Jag känner mig trygg med att den nya styrelsen kommer att göra just detta.

*

På måndag samtalar jag med Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet om det aktuella politiska läget och liberala lösningar på Sveriges samhällsutmaningar. Du kan följa samtalet live på vår Facebooksida. Läs mer här.

*

I höst har jag för avsikt att ta mig an nya utmaningar och i sommar lämnar jag därför uppdraget som förbundsdirektör. Är du intresserad av att söka jobbet? Eller känner du någon som kan vara lämplig? Läs mer här.

*

I dag, fredag, är det begravning för min svärfar som lämnat oss efter en tids sjukdom. Glädjen över tiden tillsammans blandas med sorgen över uppbrottet och förlusten.

Extra viktigt då med ceremonier och traditioner att falla tillbaka på. Det ska jag luta mig mot i helgen.

/magnus