Hoppa till innehåll

Välbesökt seminarium om högkvalificerad arbetskrafts­invandring

Onsdagen den 28 juni arrangerade Innovationsföretagen ett seminarium i Almedalen där temat var vikten av tillgång på rätt kompetens – Så kan Sverige tredubbla den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. Seminariet var välbesökt och deltagarna överens om att läget är akut.

Elin Lydahl, förbundsdirektör Innovationsföretagen lyfte vikten av att de bästa ingenjörerna examineras från våra lärosäten och att globala talanger väljer att flytta hit. Sveriges förmåga att utveckla världsledande lösningar står och faller med det. Idag utexamineras det alldeles för få med relevant utbildning och för få globala talanger väljer att komma till Sverige. Kvalitet och relevans i högre utbildning måste öka. Och fler globala talanger måste välja Sverige.

– Kampen om nyckelkompetensen är global och vi ser att de länder som Sverige och svenska företag konkurrerar med har gjort ett bättre jobb, de har satsat hårt och målmedvetet på att globala talanger, ingenjörer och programmerare, ska välja just deras land. Det har inte Sverige gjort. Vi har i stället en historik med kompetensutvisningar, krångel och skenande väntetider på arbetstillstånd, säger Elin Lydahl.

Sweco och Afry vittnade om hur hårt näringslivet drabbas av kompetensbristen. Business Sweden och Tillväxtverket lyfte sin roll i att hitta lösningar på problemet och politiken fick svara på vad som görs för att förbättra förutsättningarna.

Det fanns en gemensam syn på att kompetensförsörjning är avgörande för svensk konkurrenskraft, att läget är akut och att fler åtgärder krävs.

Medverkade i diskussionen gjorde:

Ann-Louise Lökholm-Klasson, vd Sweco Sverige
Henrik Tegnér, strategi- och hållbarhetschef AFRY
Jan Larsson, vd Business Sweden
Elisabeth Backteman, generaldirektör Tillväxtverket
Håkan Jevrell, statssekreterare (M), Utrikesdepartementet
Jonny Cato, arbetsmarknadspolitisk talesperson, Centerpartiet.

Samtalet leddes av Elin Lydahl.

Titta på seminariet i efterhand här: