Hoppa till innehåll

I somras krävde Innovationsföretagen att Migrationsverket skulle sikta på snabbare svar på arbetstillståndsansökningar i det nya system som ska införas vid årsskiftet 2023/2024. Bakgrunden var regeringens uppdrag till Migrationsverket att särskilt främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen tvärtom var på väg att leda till sänkta ambitioner för många företag.

– I praktiken riskerade vi en ambitionssänkning från svar inom 10 dagar på arbetstillståndsansökningar för till exempel ingenjörer eller programmerare, till svar inom 44 dagar. Detta samtidigt som Finland klarar av det på två veckor. Det hade inte direkt gjort Sverige till en attraktivare karriärdestination, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk expert på Innovationsföretagen.

Men nu har Migrationsverket alltså tagit intryck av kritiken och nu ska svar på arbetstillståndsansökningar för högkvalificerade arbetstagare ges inom 30 dagar, inklusive de upp till två veckor som de nya viseringskraven, där alla sökande tvingas resa till en svensk ambassad för att personligen visa upp sitt pass.

Så här skriver Migrationsverket på sin egen hemsida:

”Migrationsverkets ambition om 30 dagar till beslut för högkvalificerad arbetskraft innebär att uppvisandet av pass ska vara inkluderat i den tiden, det ska alltså inte medföra att det tar längre tid att få beslut. Det är dock viktigt att den sökande så snart den lämnat in sin ansökan besöker en utlandsmyndighet som ansvarar för att kontrollera den sökandes pass.”

30 dagar är fortfarande mer än dubbelt så läng tid som Finland. Men enligt Innovationsföretagen är det ett steg åt rätt håll. Nu verkar Innovationsföretagen för att de 30 dagarna ska ses som ett absolut tak för hur länge ett företag ska behöva vänta på svar. Men det krävs högre ambitioner än så. Arbetstillståndsansökningar för tekniker, ingenjörer och mjukvaruutvecklare har en beviljandegrad på nästan 100 procent och borde kunna ha en betydligt kortare svarstid.

– Den enda rimliga ambitionen för okomplicerade, kompletta ansökningar till högkvalificerade och välavlönade jobb är att de ska besvaras med vändande post. Ett auto-reply med ”Välkommen hit!” är en rimligare ambition än 30 dagar. Det är i grunden mycket enkelt: Antingen lockar vi talangerna hit, eller så flyttar företagen ut, säger Joakim Bourelius.