Konsultmäklare hotar transparensen i offentlig upphandling
Nya siffror från Innovationsföretagen visar att upphandlingar via konsultmäklare i offentliga upphandlingar uppgår till ett värde av 7 miljarder kronor. Detta upplägg skapar stora problem för transparens och rättssäkerhet. Innovationsföretagen efterlyser skärpta regler samt ökad insyn för att garantera en rättvis och effektiv upphandling.
– Centrala samhällsfunktioner som upphandlingar av viktiga tjänster ska inte överlåtas till privata mellanhänder som saknar nödvändig kunskap och ansvar. Det nuvarande systemet hotar inte bara marknadens konkurrens, utan riskerar också att skapa monopolliknande strukturer som skadar långsiktig kvalitet och innovation, säger Elin Lydahl, förbundsdirektör på Innovationsföretagen.
Innovationsföretagens undersökning visar att offentliga upphandlingar via konsultmäklare under 2023 fortfarande uppgår till närmare 7 miljarder kronor. Detta trots en viss nedgång jämfört med tidigare år. Konsultmäklare används som mellanhänder vid upphandling av samhällsviktiga tjänster, såsom arkitekt- och ingenjörstjänster, vilket innebär att upphandlande myndigheter inte har kontroll över vilken leverantör som i slutändan utför uppdraget. Brist på transparens underminerar hela upphandlingsprocessen och kan få negativa konsekvenser för både marknaden och samhället i stort.
Trots varningar från både Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten har ingen större förändring skett. Konkurrensverkets rapport från maj 2023 pekar på flera exempel där konsultmäklarlösningar skapar risk för korruption och snedvriden konkurrens. Särskilt oroande är att de två största konsultmäklarföretagen fortsatt dominerar marknaden och tillsammans står för över 79 procent av de offentliga upphandlingarna via mellanhänder. Förutom att detta begränsar möjligheterna för mindre företag med rätt kunskap och erfarenhet att konkurrera så riskerar det att leda till både högre priser och sämre kvalitet på de tjänster som upphandlas.
– Vi ser ett akut behov av förändring för att bevara en rättvis och konkurrensneutral offentlig marknad där kvalitet och innovation premieras. Skattepengar ska användas ansvarsfullt och bidra till långsiktiga förbättringar, inte förloras i ett svart hål av mellanhänder, säger Carl Fläring, förbundsjurist på Innovationsföretagen.
Innovationsföretagen föreslår en rad åtgärder vad gäller regelefterlevnad, kontraktens storlek och ägandeskapet för upphandlingarna för att komma tillrätta med den här växande problematiken.