Hoppa till innehåll

I veckan presenterades årets sommarpratare i P1. Jag har några förslag till kompletteringar.

En institution i radion är som bekant sommarpratarna, som i år underhåller oss från den 22 juni till den 18 augusti, då Jill Johnson avslutar säsongen.

Det finns mycket att se fram emot, men som alltid letar jag efter ingenjörerna och arkitekterna lite extra mycket.

Därför blir man ju glad av att arkitekten Thomas Sandell som numera jobbar på ÅF (1 augusti) dyker upp i listan. Mycket spännande.

Ola Serneke (23 juli) är civilingenjör och driver byggbolag. Även den välkände näringslivsprofilen Leif Östling (14 juli) är civilingenjör.

Meteorologiprofessorn Michael Tjernström (11 augusti) låter också lovande.

Men det finns fler ingenjörs- och arkitektperspektiv som gärna hade fått bli en del av den svenska sommaren.

Det hade varit spännande att lyssna på Trafikverkets generaldirektör, Lena Erixon, som skulle kunna ge en spännande bild av hur vår infrastruktur formar vårt samhälle och de möjligheter som står framför oss med hållbara transporter. Om Lena är upptagen hade jag gärna lyssnat på tidigare trafikdirektören och professorn Jonas Eliasson på samma tema.

Jag hade gärna lyssnat på Örjan Wikforss, som skulle kunna ge en fin överblick över arkitekturens roll i samhället. Om han inte har möjlighet kanske arkitekturjournalisten Mark Isitt kunde rycka in, med sin kritiska blick hade kunnat ge oss nya infall på den byggda miljön.

Designperspektivet hade gärna kunnat lyftas fram av Lisa Lindström, som leder designbyrån Doberman. Fungerar inte det kanske professor Stefan Holmlid vid Linköpings Universitet hade varit tillgänglig?

Jag hade gärna lyssnat på någon som livfullt kunnat ge perspektiv åt arbetet vid Slussen i Stockholm, flytten av Kiruna ur ett samhällsbyggnadsperspektiv eller de bakomliggande drivkrafterna och möjligheterna med Västlänken i Göteborg.

Det hade också varit intressant att komma närmare någon akademisk ledare. Varför inte Stefan Bengtsson på Chalmers, eller Eva Åkesson, som leder det enorma Uppsala Universitet?

Nå. Det kommer fler år. Och som vanligt kommer jag att glädjas åt att lyssna på personer som jag inte alls kände till innan. Även det en gåva.

*

I veckan kunde vi glädjas åt att konsulternas möjlighet att bidra till stärkta affärskontrakt för samhällsbyggnadssektorn ökat.

Från att ha en ordinarie plats i styrelsen för Byggandets Kontraktskommitté, BKK, har vi numera två. Läs mer här.

*

I helgen åker jag till Småland och varvar ner något, efter mycket intensiva veckor. Jag har med mig vattenfärgerna, så jag hoppas kunna få tid att måla lite. Eventuellt har jag P1 på i bakgrunden.

Trevlig helg.

/magnus