Hoppa till innehåll

Det är mycket som riskerar att gå sönder i vårt samhälle just nu. Vi måste gemensamt bidra för att komma igenom och ut ur krisen.

Först och främst: allt vårt fokus på Innovationsföretagen handlar just nu om att stötta våra medlemmar i denna akuta situation. Våra arbetsrättsjurister och rådgivare gör ett imponerande arbete för att säkerställa att medlemmarna får stöd och hjälp med sina frågor, även om trycket just nu är mycket stort. Våra näringspolitiska experter fokuserar helt på att säkerställa att politik och regelverk formas för att lindra krisen. Tro mig: utan deras noggranna och intensiva arbete hade vi idag haft betydligt sämre förutsättningar för våra medlemmar. Vi har samlat allt som rör Corona-krisen på en samlingssida. Där finns även resultatet av en snabbenkät vi skickade ut i veckan, ” Effekterna av Corona/Covid-19 för Innovationsföretagens medlemmar”.

Men låt mig också säga något om mina personliga reflektioner kring krisen vi befinner oss i just nu.

Vi måste för det första ta ansvar, både som organisationer och som individer. Ansvar för att inte sprida smitta, ansvar för att försöka driva vidare våra uppdrag, ansvar för vår omgivning: kunder, leverantörer och andra i vår närhet. Tvätta händerna. Betala dina räkningar. Fortsätt att investera i framtidsprojekt. Agera så som du vill att dina affärspartners ska agera.

Men ett sätt att ta ansvar är också att ha tilltro till experter, till vårt politiska ledarskap och till cheferna i våra organisationer. I tider av prövning behövs ordning och strukturer. Dessa byggs inte genom att alla fattar egna beslut och löser sina egna problem. Vi behöver hjälpas åt och ha tilltro till varandra.

Det behövs också ledarskap just nu. Även om jag inte för en sekund tror att vi behöver ”starka ledare” av den gamla, auktoritära sorten, så behöver vi ledare som är tydliga, närvarande och – ansvarstagande. Är du chef eller har en ledande roll? Då kan du göra en enorm skillnad just nu: se dina kollegor, var rak och tydlig men också uppmuntrande.

Vi måste också bidra till att hitta ljusen i mörkret. Vi står inför stora prövningar och lärdomarna kommer många gånger att vara jobbiga. Men vi kommer att klara oss igenom detta. När tiden är mogen behöver vi alla bidra till att lyfta möjligheterna, mer än utmaningarna.

Det är mycket och många som just nu far illa i den pressade och dessvärre lite panikartade situation vi befinner oss i: allt från servicenäringen till EU-projektet och globaliseringen är nere för räkning. Låt oss hjälpas åt att minimera skadorna. Vi kommer att behöva både restauranger, flygbolag, hotell och EU för att fortsätta bygga ett bra samhälle.

Just nu är det jobbigt. Det kommer att vara jobbigt ett bra tag till. Men vi kommer att kunna bygga en bra framtid tillsammans.

Vårt samhällsbygge är starkt. Vi måste hjälpas åt så att det förbli så.

*

I helgen skulle mina föräldrar kommit på besök och vi hade biljetter till en föreställning på Dramaten. Nu blir det istället något helt annat. Kanske läsa en bok? Kanske måla lite? Kanske ringa några goda vänner, som jag inte sett på länge. I det lilla blir det en helg som alla andra helger. Detta är inte helgen som jorden går under.

Trevlig helg!

Magnus Höij, förbundsdirektör