Hoppa till innehåll

Nytänkande och kreativitet utmanar oss. Men det kan ge tillfälle att fundera på vad som är verkligt viktigt.

Det finns en lärorik historia om en utvecklare på ett amerikanskt bolag som hörde till de allra bästa på företaget.

Hans resultat var mycket bra och han hade därmed också mycket bra betalt: ”six figure salary” enligt rapporteringen.

Men någon utveckling höll han inte själv på med. Han tog delar av sin fina lön, ungefär en femtedel, och hyrde in utvecklare från Kina som gjorde jobbet åt honom.

Själv satt han och tittade på Youtube på dagarna, medan jobbet gjordes på andra sidan jordklotet. (Länk till artikel i BBC news).

Den kreative utvecklaren fick ingen uppmuntran för sin kreativitet. Han fick sparken.

Jag är medveten om att kreativiteten måste ha sina gränser. Det kan finnas gott om skäl till att inte låta kinesiska utvecklare göra ett jobb som borde ha stannat i – i det här fallet – USA.

Men å andra sidan: borde vi inte snarare uppmuntra till nytänkande och smarta lösningar istället för att förvänta oss att varje uppdrag görs som det alltid har gjorts.

Jag skulle gärna se att fler i min omgivning vågade lösa sina problem genom att gå utanför boxen, att vara påhittiga och tänka nytt.

Kanske också våga göra ett och annat misstag på vägen.

Den centrala frågan borde vara vilket resultat vi vill uppnå. Vägen dit kan se väldigt olika ut.

*

I helgen hittar vi nya vägar för att hålla i vår årliga tradition, där vi bjuder våra grannar på äppelkaka och kaffe. I år blir det av kända skäl utomhus och därmed lite väderberoende. Men vi hoppas på sol och att våra grannar har letat reda på sina höstkläder.

Trevlig helg.

/magnus