Hoppa till innehåll

Vill du leva längre – skaffa en tatuering. Eller res till Sibirien.

Hör du till dem som ibland brukar säga: ”det var värst vad det här året har gått fort”? Kanske hör du det från äldre släktingar eller rutinerade kollegor.

Det är en fras som man sällan hör från barn eller ungdomar.

Jag tror att livet tenderar att gå fortare – eller upplevas som så – när vi gör samma sak för femte, tionde eller tusende gången.

När vi gör saker för första gången tenderar det att fylla ett större utrymme i våra liv. Livet blir mer innehållsrikt.

När vi är unga gör vi massor av saker för första gången: första gången vi kör bil, första gången vi flyger, första gången vi beställer på systemet, första gången vi kysser någon. Alla ”första gången” kanske inte är helt angenäma: ”första repan på billacken”, ”första vurpan med cykeln” eller ”första gången man slår sig på tummen med hammaren”. Men med ett antal sådana erfarenheter upplevs nog inte livet som alltför repetitivt i alla fall.

Om vi fyller livet med ”första gången”-saker tror jag att det blir ett liv som också upplevs som mer innehållsrikt. Ett liv som upplevs som längre.

Många av oss sätter ett värde i vårt kunnande, vår förmåga att använda vår kunskap om och om igen. Och ofta skapar det en trygghet både hos oss själva och hos de vi hjälper eller arbetar tillsammans med.

Men själv tror jag mycket på att våga utmana: sig själv och sin omgivning.

Vad sägs om att för första gången byta plats med en kollega på kontoret? Vad sägs om att prata med några helt okända medarbetare en stund? Vad sägs om att skaffa ett nytt konto på ett socialt forum på nätet? Vad sägs om att göra affärer med en ny och spännande leverantör, som även går utanför din vanliga comfort zone?

Ju mer vi kan återskapa ”första gången” desto större blir livet. Och arbetslivet. Och kanske även näringslivet.

*

De senaste dagarna har jag jobbat på distans från västkusten och Hunnebostrand.

Detta byts sedan i helgen mot lingon och kanske vilt när jag jobbar i skogen i Småland några dagar. För första gången ska jag ägna mig åt ”brunnsröjning” och kanske plantera en tall. Det kan bli en lång helg.

Trevlig helg.

/magnus