Hoppa till innehåll

2020 har varit ett utmanande år. Men det har också varit en gåva för oss som gillar att lära nytt och tänka om.

Pandemin har stökat till det mesta i år. Vi har fått ställa in, ställa om.

Det har dessutom varit ett krävande och jobbigt år. De som drabbats värst är självfallet alla sjuka, alla som mist anhöriga. Dödstalen förskräcker.

Lägg därtill alla företag och näringsgrenar som i många fall haft i praktiken näringsförbud, med extrema konsekvenser.

Med detta sagt: 2020 har också varit året med lärande och utveckling, både för oss som individer och för våra organisationer.

Att lära nytt och lära om är svårt, inte sällan jobbigt.

Men det är också nyttigt och ger ny kraft på sikt.

Jag medger gärna att jag själv ser 2020 som ett prövningens år. Jag är trött och lite sliten när vi nu närmar oss julhelgerna.

Kanske kan 2020 ses som ett tufft spinningpass, en heldag med skogsarbete eller ett maratonlopp. Det är krävande när man är mitt i det, man blir trött efteråt, men det ger mer energi på sikt.

Jag önskar inte fler 2020. Många lärdomar har varit dyrköpta. Men vi ska samtidigt se möjligheterna i lärandet och vår förmåga att tänka nytt.

Det önskar jag se mer av 2021.

*

Nu närmar sig jul och lite ledighet. Bloggen tar därmed också lite behövlig paus, även den på sitt sätt har varit en ventil för mig själv att resonera och summera viktiga frågor under året. Tack för att står ut med denna, ibland lite självupptagna process. Hoppas att ni får ut något av den på ert håll. Nya tag i januari igen.

*

2021 kommer att bli ett spännande år, inte minst då vi kommer att stöpa om vår branschrapport rejält. I vår kommer vi att visa upp mer av detta arbete, där vi sätter fokus på våra medlemmars förmåga och hur vår sektor kan utvecklas vidare.

*

God jul och ett gott nytt år!

/magnus