Hoppa till innehåll

Teknisk innovation har skapat enorma nya möjligheter och är nyckeln till många stora samhällsutmaningar. Men det finns mer än teknik.

Det är en intressant optimeringsövning att planera rutter för transporter som ska köra den kortaste sträckan mellan ett antal platser. Och – ska tilläggas – en inte helt trivial beräkning, även om man har läst optimeringslära.

Men logistikföretaget UPS, som utan tvekan är vana vid att köra ut paket, valde ändå en annan väg.

Företagets ”turn-right-policy” är lika enkel som radikal: istället för att köra den rakaste vägen till nästa destination väljer föraren alltid att svänga höger i korsningarna. Det leder självklart till längre rutter – och ibland rejäla omvägar. Men fördelen är lika uppenbar: man blir inte stående i korsningar, tempot kan bli högre och risken för olyckor minskar. Läs mer om UPS ”turn-right-policy” här.)

Jag tänker på detta projekt som ett bra exempel på innovation som inte alls handlar om teknik, utan om beteende och arbetssätt.

Ska vi klara av de utmaningar som samhället ställs inför; klimatet, pandemin, globaliseringen, så behövs det mer tekniska lösningar och teknisk innovation.

Men det behövs också nya beteenden, nya arbetssätt. Och nya vägar till jobbet.

*

Helgen innebär ytterligare en helg på västkusten, med lite pyssel hos mina föräldrar. Trots all modern teknik behövs man ibland på plats, rent fysiskt. I synnerhet hos sina föräldrar på ålderns höst.

Trevlig helg.

/magnus