Hoppa till innehåll

Idag, fredag, samlar bostadsminister Per Bolund till så kallat Byggsamtal. Jag ska slå ett slag för nytänkande och kreativitet.

Bostadsministern har flera saker på gång: han vill veta mer om hållbarhetsarbetet i byggsektorn, om arbetet mot fusk och korruption och även om hur volymerna kan hållas uppe.

Idag, fredag, har han därför bjudit in ett antal företrädare till samtal om just detta.

Tillsammans med en lång rad branschföreträdare och företagsledare i sektorn ska jag bidra med våra perspektiv.

Jag kommer att betona några saker. Först och främst att volym inte får hamna i konflikt med kvalitet och hållbarhet. Jag ska också betona att vi – om vi tänker rätt – inte behöver hamna i den konflikten. Det går att bygga mer, med bra kvalitet och hållbart om vi bara vill.

Jag ska också understryka vårt stora engagemang och vilja att bidra till klimatarbetet. Regeringen har lanserat en färdplan för klimatdeklarationer, och även om det finns många frågetecken är vi i grunden positiva till att en sådan kommer på plats.

Slutligen: fusk och korruption måste vi bli av med, var den än förekommer. Våra medlemmar jobbar ofta väldigt nära byggsektorn och därför känner vi dels av en del problem även i vår sektor, men inte minst kommer vi nära andra problem som förekommer i andra branscher.

Bilden av byggsektorn som mindre nogräknad och fuskande måste ändras. Om vi kan bidra på något sätt gör vi självfallet det.

*

I helgen kommer döttrarna hem, i en kort paus från universitetslivet. Då blir det födelsedagsmiddag och firande.

Trevlig helg.

/magnus