Hoppa till innehåll

Ska Sverige och världen klara klimatmålen måste vi nyttja både ny, modern teknik och kraften i näringslivet.

Den senaste tiden har klimatfrågorna fått mer utrymme i debatten, inte minst efter USAs nya initiativ och ökade ambitioner. Välkommet, såklart.

Och politiken har mycket att göra: investeringarna måste vara rätt, liksom att den politiska agendan – liksom samhällsdebatten i stort – måste präglas av fokus och långsiktighet i dessa frågor.

Jag utgår från att dessa investeringar och denna samhällsdebatt fångar upp all den kraft för hållbarhet som finns i ingenjörskunnandet runt om i världen. På samma sätt som att företag och entreprenörer bjuds in för att bidra till omställningen till ett hållbart samhälle.

Båda dessa dimensioner: innovation och modern teknik tillsammans med entreprenörskap och företagande är en kraftfull resurs för hållbarhetsarbetet.

Men det är mer än så: utan dessa krafter kommer inte omställningen att lyckas.

Jag tror personligen att det är dödsdömt att försöka vrida klockan tillbaka till enklare teknik, enklare lösningar. Vägen måste vara framåt och genom att nyttja den teknik och det kunnande vi har.

Lika viktigt är det att nyttja näringslivets kraft och förmåga. Det gäller både de stora, etablerade företagen liksom de mindre och de som ännu inte startat. Näringslivet vill hugga i. Det görs redan massor. Ett klokt samspel mellan näringsliv och politik kring hållbarhetsarbetet skulle kunna göra arbetet så otroligt mycket mer kraftfullt.

För en tid sedan arrangerade vi på Innovationsföretagen tillsammans med våra kollegor på IT&Telekomföretagen ett seminarium om hur tech och innovation ska kunna bidra till ett mer hållbart samhälle. Det seminariet visade på den kraft som finns och den vilja som företagen utstrålar. Lägg därtill Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson, som på seminariet visade på möjligheterna i detta arbete, inte plikten eller tvånget. Det var inspirerande på många plan.

Lyssna gärna på det samtalet här. Och fundera på hur du kan bidra.

*

Nästa vecka har förbundet årsmöte. Det vore roligt om vi blev många som deltog. Anmäl dig gärna här.

*

I helgen ska vi försöka göra vår lilla plastbåt sjöduglig för ytterligare en säsong. Trots den något kyliga våren lär det bli en sommar även i år.

Trevlig helg.

/magnus