Hoppa till innehåll

Bilens dagar är inte räknade. Inte heller tågets. Eller flygets. Tvärt om: mångfalden är viktigare än någonsin.

I veckan hade jag förmånen att leda ett samtal om innovation inom mobilitetsområdet. Det var med anledning av den rapport vi publicerat för en tid sedan (Innovation för mobilitet). Seminariet innehöll många kloka inspel och reflektioner, med inspiration både från industrins och transportinfrastrukturens värld. Både I3Tex, WSP och Link Arkitektur deltog

En av många tankar jag tar med mig handlar om mångfalden: många transportslag behöver leva sida vid sida.

Någon av panelisterna jämförde med våra medier: boken försvann inte när tidningen kom, tidningen försvann inte när internet kom.

Tvärt om: idag lever vi med en mångfald av olika medier, som alla fyller sin funktion. Även de tryckta böckerna och de tryckta tidningarna har sin roll, om än annorlunda än tidigare.

På samma sätt behöver vi förhålla oss till det nya fysiska kommunikationslandskapet.

Flyget behövs, liksom tåget, precis som bilen, cykeln, elscootern, spårvagnen, drönaren och den självkörande bussen.

Deras roller kanske behöver justeras, vissa tappar säkert i betydelse, andra ökar.

Men det handlar inte om en framväxande monokultur, där ett transportslag tar över allt annat. Mångfald – och därmed en ökad komplexitet – är snarare det nya normala.

Ett konkret behov i en sådan komplex, kanske rörig, värld är samordning och koordinering. Och detta är en uppgift som det offentliga behöver ta på större allvar, där vi behöver guida och knuffa i rätt riktning, men så lite som möjligt hindra och försöka bromsa.

Vill vi stimulera ökad kreativitet och innovation behöver vi också stå ut med att det blir mer och fler lösningar, inte färre.

*

Missade du vårt samtal med Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, igår, torsdag? Det finns att titta på i efterhand här.

*

Vi närmar oss också årsmöte med förbundet: den 6 maj kl 13.00 presenterar vi verksamheten från året som gått, blickar lite framåt och väljer ledamöter till styrelsen för det kommande året. Är du medlem så anmäl dig gärna här.

*

I helgen ska jag ge Ulf Lundells tegelsten Vardagar 3 en rejäl chans. Jag är verkligen inget inbitet fan av Lundell, men varför skulle det stoppa mig från att läsa en bok på 870 sidor?

Trevlig helg.

/magnus