Hoppa till innehåll

Kreativitet och innovation kräver att man vågar gå utanför sin trygghetszon. Ta tillfället i påsk!

Det är inte bara omvärlden som måste bli bättre på att tänka nytt. Vi måste alla ständigt utmana oss, våga pröva nytt, öva på att vara kreativ.

Den stundande påsken kan vara ett utmärkt tillfälle att testa just detta på ett personligt plan.

För att ge lite inspiration kommer här tre förslag på saker du själv kan testa.

Testa ny musik. Vi har alla våra preferenser, ofta formade redan i unga år. Blev det rocksvängen under tonåren, är risken stor att du tar med dig den musiken även upp i vuxen ålder. Samma sak om du fastnade för disco eller country. Men det är inte för sent att bygga ut ditt musikuniversum: jobba aktivt på att lyssna på musik du är dålig på. Släpp fördomar och nidbilder. Det kan ge mer än du tror. Spotify, Tidal och YouTube Music har allt!

Ta lite omvägar. Oavsett om du åker till stugan i skogen eller tänker hålla dig hemma med kortare utflykter: testa att ta en omväg! Det finns massor att upptäcka i vår närmiljö: omvägen kan avslöja nya saker som du aldrig upptäckt annars.

Ring en gammal bekant: vi kan lära oss massor av att prata med andra – och inte minst bekanta som det var länge sedan vi pratade med. Jag är säker på att det finns gott om samtalsämnen, om ni bara bjuder till.

Är detta inte förslag som faller dig i smaken? Jag har fler förslag: Köp en tidning du aldrig köpt förut! Gå med i en förening! Bygg en sajt med wordpress! Se ”Sjunde inseglet” igen (går att hyra för 29 kronor på Youtube).

Långhelg innebär tid för både vila, eftertanke och reflektion. Men det borde även gå att få in en del nytt och kreativt.

*

Just nu söker vi en ny resurs som kan hjälpa oss på Innovationsföretagen med kommunikation och synlighet i vårt arbete med att skapa förutsättningar för en världsledande arkitekt- och ingenjörsbransch. Nyfiken? Läs mer här.

*

Själv kommer jag att fira påsken på västkusten. Även om påskefyren i Hunnebo verkar vara inställd, liksom konstvandringen Kvirr, så ska vi nog hinna med lite påskfirande. Och jag lovar: jag ska försöka bidra med lite kreativitet till påskbordet.

Hoppas att även du får en fin – och påhittig påsk!
/magnus