Hoppa till innehåll

Digitaliseringen har tagit stora kliv framåt under pandemin. Men har tempot i omställningen ökat långvarigt? Jag tror det.

Vår förmåga att anpassa oss var stor. Det vet vi nu. Om bara krav och förutsättningar är tydliga så hittar både människor och organisationer nya vägar. Det visade vi under pandemin.

Tursamt nog hade vår kunskap om digitala verktyg ökat och vi stod relativt väl rustade redan innan pandemin. Dessutom höll infrastrukturen: både system och nät har klarat av omställningen väl.

Min tes har länge varit att digitaliseringen inte kommer ensam. Den kommer med experimentlusta, med ett globalt perspektiv, med en vilja till omprövning och med ett ökat tempo.

Jag undrar om inte det nya normala kommer att ha betydligt mycket mer av allt detta.

Visst kommer vi efter pandemin att återgå till en hel del ”vanliga” arbetsuppgifter, vanliga möten och vårt vanliga regelverk.

Men jag tror också att tempot kommer att gå upp. Förändringar kommer att gå snabbare. Och vår förmåga att hantera detta löpande kommer att prövas.

Men den goda nyheten är att vi under mer än ett år visat att vi klarat av denna omställning.

Vi vet att vi kan om vi vill.

Vi vet också att vår omvärld behöver en snabbare omställning, där hållbarhet och innovation står i fokus.

Omställningen har gått fort. Låt oss hålla i det tempot även framöver.

*

På måndag arrangerar Innovationsföretagen ett webbinare på temat ”Innovation för energi – hur genomför vi en hållbaromställning”. Deltar gör bland annat energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Spännande diskussioner om energifrågan, som i dagsläget är en stor samhällsutmaning, utlovas. Missa inte att anmäla dig här.

*

I helgen blir det – trots allt – ett midsommarfirande, men dock i mycket liten och blygsam skala. Trots två vaccindoser i vänsterarmen är vi precis som vanligt försiktiga och återhållsamma i helgen.

Jag hoppas att även du får en fin helg.

/magnus