Hoppa till innehåll

Låt oss hoppas att valrörelsen och valåret 2022 innehåller mer än bara elände. Jag har tre förslag!

Valåret är igång och mycket står på spel. Vi på Innovationsföretagen vill gärna bidra till att hitta nya vägar framåt, inklusive i det politiska samtalet.

Vår egen agenda försöker fånga några av de kärnfrågor som vi tycker är extra viktiga för de företag som driver utvecklingen framåt: kunskapsintensiva tjänsteföretag i bredast tänkbara bemärkelse.

Här är därför våra tre förslag på teman i valdebatter, i valstugor eller i utskick till landets röstberättigade:

Ett: skapa förutsättningar för tillväxt. Näringslivets tillväxt och lönsamhet kan inte tas för givet. Sverige behöver få ett ännu bättre näringslivsklimat. Extra fokus får gärna läggas på skattefrågorna, där det behövs ett modernare synsätt, med utgångspunkt i tjänstesamhällets logik och där arbete och entreprenörskap lönar sig.

Två: ett nytt förhållningssätt till arbetslivet. Pandemin har ritat om kartan för kontorens roll, och pekat på flera brister i regelverk och förordningar. Extra fokus får gärna läggas på att reformera arbetsmiljölagstiftningen, så att regelverket inte hindrar en klok omställning mot hemarbete, distansarbete och ett flexibelt arbetssätt.

Tre: det offentliga som pådrivare. Politiken i sig, men också landets många myndigheter och kommuner, utgör en kraft som måste nyttjas på bästa sätt till omställning och utveckling. Extra fokus bör läggas på klimatkrisen, där det offentliga som stor köpare, och därmed påverkare, behöver göra betydligt mycket mer än idag.

Turligt nog kan alla dessa tre användas av vilket parti som helst. Och i vilket val som helst.

Jag är övertygad om att de kan bli riktiga valvinnare!

*

Just nu förstärker vi vårt team med en näringspolitisk expert. Är du intresserad av att främja utvecklingen för landets arkitekt- och ingenjörsföretag? Läs mer här.

*

I helgen ska vi försöka fira dottern som idag, fredag, fyller 25. Det är en glädje att se sina barn växa och utvecklas. Just detta ska firas i helgen.

Trevlig helg.

/magnus