Hoppa till innehåll

Byggregler, konsultmäklare och upphandlingar. Det är några av de frågor som vi just nu lägger lite extra fokus på.

Vi som bransch- och arbetsgivarförbund har ett brett uppdrag, där vi hjälper våra medlemmar både med arbetsrättsliga frågor och de affärsmässiga förutsättningarna på marknaden på olika sätt.

Tre saker är extra viktiga i dagarna:

(1) Boverket vill se över sina byggregler och öppna för en delvis annan reglering. Det kan, om detta genomförs fullt ut, få stora konsekvenser, men även öppna möjligheter för våra medlemmar. Vi har i detta arbete ett gott samarbete med både övriga branschorganisationer och med Boverket, men vi förbereder oss också noga internt, med referensgrupper och strategidiskussioner, för att vara väl förberedda.

(2) Vi har även i år undersökt den volym av affärer som passerar konsultmäklarna, de så kallade ”mellanhänderna” i offentliga upphandlingar. Föga oväntat fortsätter volymerna att öka, och vi oroar oss för att det dels sker på ett sätt som utmanar regelverkets ambitioner, men lika mycket att det skapar nya problem i kontrakt, ansvar och kulturer. Det är en utveckling som också myndigheterna måste ta på större allvar.

(3) Nästa vecka ordnar vi tillsammans med kollegorna på Almega den årliga Upphandlingsdagen, där vi erbjuder ett spännande program för alla som levererar till den offentliga sektorn på olika sätt. På tisdag 3 december på Münchenbryggeriet i Stockholm samlar vi både myndigheter, leverantörer och många andra för viktiga samtal om hur vi kan få mer ut av våra gemensamma skattepengar. Läs mer om Upphandlingsdagen här.

Utöver detta sker såklart massor av annat, inte minst med fokus på arbetet 2020. Det ser jag verkligen fram emot.

*
Arbetet med årets Branschöversikt pågår för fullt. Missa inte lunchseminariet vi har i samband med rapportsläppet den 12 december. Läs mer

*

I helgen är det första advent och då passar vi på att hänga upp julgardinerna. Men med tanke på dagens snöfall så kanske jag passar på att byta till vinterdäck på cykeln också.

Trevlig helg.

/magnus