Hoppa till innehåll

Debatten om nya stambanor och om Bromma flygplats är i grunden olycklig. Vi behöver enighet och långsiktighet om vår infrastruktur.

För oss som gillar samhällsdebatt och infrastruktur borde det vara fantastiskt med all politisk debatt som just nu pågår om både regeringens infrastrukturproposition, nya stambanor och om Bromma flygplats.

Men dessvärre är det precis tvärt om.

Land ska med lag byggas, men lika mycket med en långsiktig infrastruktur. Vägar, järnvägar, flygplatser, elförsörjning och VA-system – liksom mobilnät och fiberutbyggnad – lägger grunden för väldigt mycket annat i samhällsbygget. De blir en grund och förutsättning som både myndigheter, företag och individer utgår från när de sedan gör egna planer.

Infrastrukturen behöver därför vara långsiktiga projekt, som präglas av enighet och stabilitet. Där förutsägbarhet och framförhållning är avgörande.

Otydlighet och politisk splittring kring både Bromma flygplats och de nya stambanorna äventyrar både företagens och individernas tilltro till politiken och förutsättningarna för att själva kunna växa och utvecklas.

Det ligger i alla politiska partiers intresse att bidra till denna långsiktighet och stabilitet. Kortsiktiga politiska poänger behöver ibland stå tillbaka för det ansvarstagande som kommer med förtroendeuppdraget som riksdagsledamot eller minister.

*

I veckan höll vi på Innovationsföretagen tillsammans med kollegorna på IT&Telekomföretagen ett uppskattat webbinarium om hur innovation, tech och ny teknik kan bidra till ett mer hållbart samhälle. Lyssna gärna på det i efterhand här!

*

I helgen ska vi göra nya justeringar på hemmakontoret. En rejäl rockad mellan några olika rum låter – åminstone i detta tidiga skede – som en fantastisk lösning. Återstår att se om det blir en långsiktig lösning med bred uppslutning hos familjens alla ledamöter.

Trevlig helg.

/magnus