Hoppa till innehåll

Kriget i Ukraina ändrar det mesta. Det finns ett nytt normalt och årets planer behöver revideras.

Verksamhetsplanen för 2022 skrevs och beslutades av styrelsen i december 2021. Då var vi på väg att komma ut ur pandemin och kunde hoppas på ett verksamhetsår fullt av energi, nytänkande och kreativitet med fokus på hållbarhet, innovation och samverkan med kloka parter runt om oss.

Även om allt inte kan läggas på hyllan, även om våra medlemmar, deras medarbetare och branschens kunder i vardagen fortsätter med både korta och långa projekt, så behöver vi nu ta hänsyn till ett nytt läge. Kriget skapar helt nya förutsättningar.

Jag – liksom många andra – är osäker på vilka konsekvenser detta får för verksamheten. Vi på Innovationsföretagen jobbar långsiktigt, där förändring och påverkansarbetet tar tid och kräver uthållighet.

Därför kommer frågor som kompetensförsörjning, balanserade affärsvillkor, fokus på hållbarhet och utrymme för innovation och kreativitet att fortsatt vara viktiga.

Men vi möter nu en omvärld som delvis flackar med blicken, men inte minst riktar sitt fokus på helt nya saker: försvarsmakten, beredskapen, energiförsörjningen, cybersäkerhet och annan typ av säkerhet. Detta är frågor som i ett slag blivit betydligt viktigare för samhället och för näringslivet.

Vår sektor, med våra medlemmar, kommer även i detta läge att vara en avgörande kraft och kunna skapa stor nytta. Men hur vi gör det, på vilket sätt och vilka förväntningar som finns på stöd från oss på Innovationsföretagen, det vet jag ännu inte i detalj.

Mer än att vi kan förvänta oss förändringar. Den dialogen kommer jag att behöva ha med vår  styrelse och med er som medlemmar många gånger under året.

*

Läs gärna vår rapport ”Innovation för trygghet” som publicerades tidigare i veckan. Du hittar den här.

 *

Här kan du läsa mer om vad vi som förbund tillsammans med Almega och Svenskt Näringsliv gör just nu med anledning av kriget i Ukraina.

*

I helgen ska jag träffa några gamla studiekamrater från studierna i Linköping för ganska många år sedan. Det mesta blir som vanligt: god mat, lite skidåkning och en hel del prat. Jag utgår dock från att våra samtalsämnen blir annorlunda än tidigare år.

Trevlig helg.

/magnus