Hoppa till innehåll

Kriget i Ukraina kommer att kräva stora insatser och uppoffringar av oss alla.

Utvecklingen i Ukraina är otroligt dyster. Hemsk.

Och den är utmanande. Vi som trott på öppenhet, på samtal och dialog över gränser och som trott på kunskap och lärande som vägen mot ett bättre samhälle för alla: vi har fått ett slag i ansiktet.

Vägen tillbaka till denna öppenhet, frihet och demokrati – även för Ukrainas folk – kommer att bli jobbig och svår.

Jag vet inte vilka uppoffringar som du och jag kan behöva göra.

Inte heller vad det kommer att betyda för våra medlemmar, vårt förbund eller våra samarbeten, exempelvis våra internationella organisationer där vi är medlemmar.

Men jag är helt inställd på att det blir jobbigare innan det blir bättre.

Jag är inställd på att behöva ompröva även tidigare självklara förutsättningar för arbete, resande, umgänge och planeringsramar.

Efter många samtal de senaste dagarna med vd:ar och andra i vårt förbund får jag precis samma signal från dem: det är mycket på spel. Vi behöver alla bidra. Vi behöver alla göra uppoffringar. Och alla är överens: det är värt det.

*

Här kan du läsa mer om vad vi som förbund tillsammans med Almega och Svenskt Näringsliv gör just nu med anledning av kriget i Ukraina.

*

I helgen ger jag mig i kast med nästa bok i bokklubben vi har på jobbet. Lucy av Jamaica Kincaid. Jag hoppas att den kan bidra med en liten paus för hjärta och hjärna i denna prövningens tid.

Ta hand om dig och dina nära i helgen. Och var extra snäll. Det är rätt tid för det nu.

/magnus