Hoppa till innehåll

Digitalisering och globalisering – känns de igen? Det kan vara dags att formulera om dem.

Ingen har missat begrepp som globalisering, automatisering och digitalisering om man inte bott under en sten de senaste tio åren.

Inget fel i dessa trender: de sätter fingret på stora och genomgripande förändringar för både marknad och företag.

Men när man hör begreppen länge nog riskerar de att förlora sin sprängkraft och på sikt bli nästan innehållslösa.

Låt mig testa några nya formuleringar och se om de sätter ett tydligare ljus på vart vi skulle kunna vara på väg?

  1. Den utmanade experten

Vår sektor besitter och säljer djup kunskap och lång erfarenhet. Vårt moderna samhälle behöver också mer av just detta: både att förstå tekniskt komplicerade frågor och att kunna sätta in dem i stora sammanhang.

En mycket oroande trend är att experternas kunnande inte bara utmanas, utan helt negligeras. Trumps förakt för klimatforskarnas kunskap och insikter är bara toppen på ett enormt isberg. Vaccineringsmotstånd, den minskade respekten för läraren i skolan liksom för journalisternas professionalitet är fler exempel på samma konto.

I ett annat sammanhang återkommer jag gärna till vad vi måste göra, men jag är säker på att våra arkitekter och ingenjörer kan få ett allt svårare jobb om vi inte säkerställer att respekten för just kunskap och fakta hålls uppe.

 

2. Den multikulturella marknaden

Globaliseringen betyder just nu att spanska arkitekter kommer till Sverige, att svenska företag köper företag i Tyskland eller att lärdomar från Brasilien, utvecklade av en svensk ingenjör kommer till nytta i en bil i Japan.

Men än så länge rör sig de allra flesta av oss i en monokultur, där alla jobbar på ungefär samma sätt, talar samma språk och möter samma kollegor och kunder varje dag.

Allt talar för att globaliseringen kommer att stöka till detta ordentligt. Min gissning är att vi får räkna med att vår monokultur utmanas av en multikultur, där olika arbetssätt och kunskaper kombineras på nya sätt, där olika perspektiv på både arbete och resultat bryts mot varandra.

Hur vi ska navigera i en sådan rörig värld blir en utmaning för både individer, företag och branschorganisationer.

 

3. Tempoväxlingen

En av de största skillnaderna mellan IT-branschens arbetssätt och samhällsbyggnadssektorns arbetssätt handlar om synen på fart och tempo. När samhällsbyggnadssektorn betonar långsiktighet så betonar it-folket ”fail fast”. Långsamt och hållbart möter snabbhet och förändringsvilja.

Det är lätt att prata om hur digitaliseringen kommer att underlätta processer och minska krånglet. Och många förstår självklart att digitaliseringen kommer att helt förändra (och redan har förändrat) arbetsformer och flytta makt mellan aktörer.

Men digitaliseringen kommer också att driva upp tempot i vårt arbete. Kommunikationen går snabbare, människor och tankar knyts samman, teknikutveckling drivs på.

Detta blir en kulturkrock som kommer att märkas allt mer. Vad den för med sig är också något vi kommer att behöva prata mer om.

Jag vet inte om dessa perspektiv gjorde utvecklingen tydligare. Men jag är säker på att framtiden kommer att bli ordentligt annorlunda. Och jag är väldigt mån om att vi är förberedda på den, både mentalt och organisatoriskt.

*

Missa inte vårt samtal med juristen Parul Sharma som vi hade i veckan. Intervjun hittar du här.

*

I helgen skickar jag iväg sonen på en veckas skidåkning. Har jag lite tur hinner jag efter det ta fram mina akvarellfärger och fortsätta forska i vad som händer när pigment och vatten möter papper.

Trevlig helg.

/magnus