Hoppa till innehåll

Behovet av ett jämställt näringsliv är minst lika stort för det nya förbundet, som för den gamla branschföreningen.

Våra medlemsföretag arbetar med nytänkande, kreativitet, innovation och problemlösning för att skapa bättre samhällen.

Det betyder att vi bryr oss väldigt mycket om de resultat som kommer ut på andra sidan: oavsett om det rör sig om städer, infrastruktur, fordon, elförsörjning eller nya sjukhus.

Det nya förbundet, Innovationsföretagen, tar stafettpinnen från gamla ”Svenska Teknik&Designföretagen” och spänner bågen hårdare.

Inklusive hur bra ett ”bra samhälle” kan vara.

Därför är behovet av ett jämställt samhälle ännu viktigare för oss än innan. Och nota bene: det var inte oviktigt tidigare.

Allas lika möjligheter, allas lika värde, allas rätt att inte hållas tillbaka eller hindras i sin utveckling av strukturer eller enskilda individer. Allt detta är lika viktigt som innan, möjligen ännu viktigare.

Vad kan då jag, vi göra?

Självfallet måste jag börja med mig själv. Är jag en del av problemet? Och i så fall: vad kan jag göra åt det? (Här finns det mycket att gräva i…)

Sedan finns ett arbete att göra med kulturer och strukturer i branschen. Finns det mer som jag kan göra i styrelser, valberedningar, på möten vi går på och på agendor som formuleras?

Men ytterst handlar det om vilket samhälle vi skapar: hur våra städer ser ut, hur utbildningssystemet är uppbyggt, vilket debattklimat vi har, hur vi möts och samverkar i vardagen.

Allt detta måste ständigt ifrågasättas: inte bara idag, utan varje dag i veckan.

Mäns och kvinnors lika värde är en fråga som jag försökt bära med mig under lång tid, både i min tidigare roll som journalist och redaktör och nu i mitt arbete för arkitekt- och ingenjörsföretag i Sverige.

Med namnbyte och en tydligare plats inom Svenskt Näringsliv blir det nya förbundet, Innovationsföretagen, en ännu tydligare röst för det moderna samhället, det moderna näringslivet och ett modernt bransch- och arbetsgivarförbund.

Det nya namnet förpliktigar. Också i detta avseende.

Arbetet fortsätter. Nu med än mer kraft.

*

Extra grattis till Swecos vd, Åsa Bergman, som av Veckans Affärer utsetts till näringslivets mäktigaste affärskvinna 2019.

*

Missa inte mitt samtal med Cecilia Hertz, industridesigner med rymden som unik nisch, på onsdag nästa vecka. Vilka lärdomar kan området hållbar stadsutveckling hämta från rymdtekniken? Välkommen att delta här på plats eller via facebook –  läs mer här.

*

I helgen kommer min syster på besök från Helsingborg för att gå på Melodifestivalens final. Det betyder att vi laddar för brunsch på söndag, inklusive amerikanska pannkakor och lönnsirap.

Trevlig helg!
/magnus