Hoppa till innehåll

I veckan har behovet av kvalificerad kompetens till vår sektor lyfts i flera sammanhang. Det är mycket som krävs – och många måste bidra.

Vi har länge påtalat att det behövs fler ingenjörer och arkitekter – våra företag har under lång tid behövt rekrytera både erfarna resurser och nyutexaminerade.

I veckan har jag fått tillfälle att på flera sätt lyfta denna fråga igen. Efter pandemin har frågan fått förnyad aktualitet. Läget är mer akut än någonsin innan.

Men vad behöver då göras? Och vem behöver göra det?

Jag tror det handlar om att många måste bidra – och vi behöver dessutom tänka annorlunda.

Politiken har en roll: att säkerställa att resurserna till våra tekniska högskolor och universitet stärks. Och att stärka grund- och gymnasieutbildningen så att fler intresserar sig för matematik och teknik. Dessutom måste möjligheterna att rekrytera och behålla kvalificerad teknisk personal från andra länder stärkas.

Högskolorna själva har en roll: att stötta studenterna, så att de klarar uppförsbackarna och utmaningarna på ett bra sätt. Och att ha en närmare dialog med näringsliv och branscher för att skapa en utbildning med relevans och aktualitet.

Näringslivet har också mer att göra. Attraktiviteten i ingenjörsuppdraget behöver synliggöras. Dörren mot högskolorna behöver kanske öppnas ännu mer. Den löpande dialogen med akademin kan säkert stärkas ytterligare.

Detta är bara ett axplock av insatser där vi alla måste hjälpas åt och där vi har mer att göra. Listan kan göras längre.

Jag är övertygad om att dessa åtgärder – och fler – är bra för vår sektor. Men de är också bra för Sverige. Om vi vill vara en kunskapsnation, som också kan bli en föregångare inom hållbarhet, design, innovation och utveckling, ja då behöver satsningarna på just ingenjörer och arkitekter stärkas rejält.

Vi har en stolt historia som ett föregångsland. Nu måste vi lägga grunden för nästa steg i den framgångshistorien.

*

Vill du läsa mer om vad vi på förbundet, tillsammans med Almega och TechSverige, föreslår kring kompetensförsörjningen? Läs gärna vår debattartikel i Göteborgs-Posten här.

Läs gärna också vår senaste konjunkturrapport Investeringssignalen där vi också belyser det stora behovet av kompetens inom vår sektor. Du hittar den här.

*

I helgen ska jag för första gången den här säsongen åka långfärdsskridskor med några goda vänner. Jag hoppas på fina isar och fint väder. Och så lite varm choklad med grädde.

Trevlig helg.

/magnus