Hoppa till innehåll
MCA Sverige är ett internationellt ingenjörskonsultföretag med drygt 150 anställda i Sverige, varav mer än hälften av deras medarbetare kommer från länder utanför EU. Sedan deras kontor i Göteborg startades 2013 har företaget rekryterat hundratals globala talanger, men det senaste året har det blivit allt svårare.

Fredrik Wenneberg, vd för innovationsföretaget MCA Sverige, deltog tidigare i år på Innovationsföretagens seminarium ”Fler talanger med färre hinder” och vittnade om att de långa väntetiderna på tillstånd och ovissheten om när det till slut skulle erhållas ställer till stora problem för deras rekrytering.

MCA Sverige är ett av många företag inom den innovativa sektorn som skött sina rekryteringar exemplariskt. De har rekryterat runt 300 personer från länder utanför EU och har inte fått ett enda avslag. Trots det får de ingen fördel hos Migrationsverket. Samma kö ska tröskas igenom gång efter gång, arbetstillstånd efter arbetstillstånd.

– Vårt företag har aldrig gjort något fel, någon gång har vi fått svara på en extra fråga men vi har inte fått avslag. Låt företag som sköter sig få ett ännu snabbare snabbspår. Myndigheterna skulle kunna straffa de företag som eventuellt missköter sig genom att ta bort tillgången till snabbhantering i ett halvår, det skulle vara tillräckligt, sa Fredrik Wenneberg.

Han vittnade tidigare också om hur de långa handläggningstiderna skapar problem för såväl de blivande medarbetarna och företaget som för deras kunder.

– Vårt företag har cirka 30 personer som skrev anställningskontrakt i maj/juni och ska börja nu i augusti men som ännu inte har fått sina tillstånd. Nu får jag ringa runt till dem och säga att det tar minst en månad till, men vi vet fortfarande inte exakt när allt kommer vara klart, sa Fredrik.

De långa handläggningstiderna innebär också Sverige blir ett mindre attraktivt land för globala talanger. När handläggningstiderna dröjer flera månader finns det en risk att medarbetarna i stället väljer att söka sig till andra länder inom EU som har kortare handläggningstider och likvärdiga arbetsvillkor.

Att endast rekrytera inom Sverige är inte heller ett alternativ för MCA Sverige. Även om antalet utbildningsplatser på ingenjörsutbildningarna ökar så ger det effekt först på långsikt. I nuläget finns det helt enkelt inte tillräckligt med erfarna ingenjörer inom Sverige för att täcka behovet.

–  Ingenjörer med erfarenhet har i stort sett alltid ett jobb. När det gäller mina anställda har de minst två rekryterare i veckan som hör av sig till dem. Alla har ett annat erbjudande någonstans ifrån, sa Fredrik.