Hoppa till innehåll

Den svenska samhällsbyggnadssektorn bidrar till uppbyggnaden av Ukraina

Igår deltog Innovationsföretagen tillsammans med ett antal medlemsföretag i ett möte på temat ”Hur samhällsbyggnadsbranschen kan bidra till uppbyggnaden i Ukraina” på inbjudan av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Budskapet från statsrådet var tydligt:

– Ukrainas kamp är också vår och vi kommer att fortsätta stödja Ukraina så länge det krävs. 

Vid mötet gavs en rad exempel på svenska företag, myndigheter och andra svenska organisationer som redan finns på plats i Ukraina för att stödja återuppbyggnaden. Och behoven är stora. Hittills har 250 000 byggnader förstörts sedan det fullskaliga ryska invasionskriget inleddes. Dessutom har oräkneliga broar, vägar, järnvägar och energianläggningar också skadats eller förstörts helt i de ryska angreppen mot civil infrastruktur. Även om den ryska terrorbombningen fortsätter dag efter dag med ständigt nya offer och förstörelse så pågår samtidigt ett intensivt arbete med att röja och bygga upp. Även i staden Charkiv, bara några mil från den ryska gränsen och dagligen utsatt för ryska bombningar, pågår återuppbyggnaden. 

– Återuppbyggnaden är en motståndshandling där svenskt bistånd, svenska myndigheter och svenska företag gör att det som byggs upp också kan byggas bättre. Våra medlemsföretag bidrar bland annat till energieffektivare, hållbarare och bättre bostäder samt effektivare och mindre sårbara energisystem säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

Kostnaderna för att återställa det ryska kanoner, bomber och kryssningsmissiler förstört i Ukraina är redan astronomiska, där de lägsta skattningarna börjar på hundratals miljarder dollar. På plats för att hjälpa svenska företag rätt finns sedan ett par månader en ny handelssekreterare i Kiev och i vårändringsbudgeten fick Swedfund 300 nya miljoner för biståndsprojekt i landet. 

– Regeringen har ett starkt fokus på att stötta Ukraina och det skapar nya vägar för svenska innovationsföretag att bidra med sin kompetens. Men verksamheten i Ukraina innebär också värdefulla lärdomar för att kunna stärka svensk motståndskraft och beredskap, säger Joakim Bourelius.

Detta är något som Innovationsföretagen tagit fasta på och under årets Almedalsvecka arrangeras ett seminarium på temat.