Hoppa till innehåll

Nobelpriset påminner oss om värdet av lärande, utbildning och forskning.

Nej, jag hade inte hört talas om litteraturpristagaren, Abdulrazak Gurnah. Men inte heller Giorgio Parisi, som är med och delar på fysikpriset. Eller David Julius, som delar på medicinpriset med Ardem Patapoutian. Eller någon annan pristagare heller för den delen.

Men det är inte viktigt. Nästan tvärt om.

Nobelpriset lyfter fram forskare, som i decennier kämpat på sina forskningsområden i med-, men lika ofta motgångar. Långt ifrån rampljuset och de fina salongerna. Där kombinationen av forskning, undervisning, finansiering och internpolitik på olika universitet blandas och där det långsiktiga arbetet sällan når en bredare publik.

Därför är Nobelpriset så viktigt.

I kombination med pristagare i litteratur och med Fredspriset, med väl tilltagna prispengar och lite extra högtidlighet med en riktig kung och drottning som lämnar över priset, blir det en hävstång för även de forskningsområden som ibland syns allt för lite i debatt och media.

Låt oss hoppas att Nobelpriset fortsätter att sprida ljus över viktig forskning och stärka universitetens långsiktiga arbete, och på samma gång sprida kunskap och insikter om just dessa till en bred allmänhet.

Det finns inget viktigare verktyg för att lösa framtidens stora problem än kunskap och utbildning. Därför är också Nobelpriset viktigt.

*

I  tisdags hade vi under Innovationsveckan ett webbinarie på temat ”Har vi en klimatpolitik som främjar innovativa lösningar?”. Titta gärna på det här.

*

I helgen åker jag åter till Småland för lite avkoppling – och skogsarbete. Om jag hittar en lättillgänglig ljudbok av … vad hette han nu igen … Nobelpristagaren … ska jag börja lyssna! Bör ge nya insikter och perspektiv!

Trevlig helg.

/magnus