Nå – lyssnade Stefan Löfven?

Årets regeringsförklaring rymde några ljusglimtar. Men det mesta arbetet återstår att konkretisera.

Jag skickade in en önskelista till regeringen förra veckan med förslag på några områden som borde prioriteras, och som borde gynna inte bara vår kunskapsintensiva sektor, utan hela näringslivet och samhället i stort.

Ni som läste min blogg vet vad jag önskade: mer tjänsteforskning, mer fokus på kompetensförsörjning, ökat fokus på infrastruktur, mer export av svensk arkitektur och svenskt ingenjörskunnande samt en ny gymnasieminister med en tydlig agenda.

Blev det något av det?

Nja, det fanns några saker att ta fasta på men det mesta återstår att konkretisera.

Jag gläds åt att regeringen fångar upp arkitekturen och att den kommer att ta fram en arkitekturpolicy för hållbara städer. STD-företagen har återkommande gjort regeringen uppmärksam på potentialen i svensk arkitektur och svenskt ingenjörskunnande. Låt oss hoppas att vi nu får en tydligare politik för dessa frågor.

Det är också bra att regeringen arbetar hårdare med och att bristen på kompetens lyfts upp. Statsministern lovade fortsatta möten med branscher och arbetsmarknadens parter på detta område. Bra!

Det låter bra, men det gäller nu att gå från ord till handling.

Det går inte att vara emot att ”Sverige ska vara världsledande inom innovativ och hållbar industriell produktion” eller att ”Sveriges infrastruktur ska vara hållbar och gynna utveckling i hela landet”, som det hette i regeringsförklaringen. Det låter bra, men det gäller nu att gå från ord till handling.

Valet av ny gymnasie- och kunskapslyftsminister i form av Anna Ekström känns tryggt och pålitligt. Min förhoppning att vi skulle få en minister som förstod värdet av ingenjörers och arkitekters arbete verkar kunna infrias. Anna Ekström är bland annat invald i IVA och har god kännedom om vår branschs arbete.

Men det är uppenbart att det mesta återstår. Budgetpropositionen nästa vecka kommer att bli nog så avgörande för att se vad som egentligen kommer att prioriteras från regeringen. Och den infrastrukturproposition som kommer den 11 oktober blir mycket spännande att läsa. Jag återkommer givetvis med kommentarer om just denna.

Låt oss hoppas att regeringen förmår mer än att bara leverera vackra ord.

I veckan hade jag även möjlighet att närvara vid regeringens så kallade Industrisamtal, där företrädare för både industrin och tjänstesektorn deltar. Från oss var Cowis vd, Pär Hammarberg, på plats. Bland annat Volvos, LKABs och Bombardiers respektive vd deltog också. Från regeringen deltog både näringsminister Mikael Damberg och infrastrukturminister Anna Johansson.

I helgen blir det umgänge med goda vänner och kanske lite kultur i Stockholmstrakten. Ett bra tillfälle för reflektion och återhämtning efter en intensiv vecka med högt tempo.

Trevlig helg!