Hoppa till innehåll

Det är en lågoddsare att miljöfrågorna blir heta i valet. Se då till att koppla in ingenjörer och arkitekter för att forma framtidens lösningar.

Den stekheta sommaren, både i Sverige och i Europa, har inte bara erbjudit goda möjligheter till sol och bad. Den har även fått många att fundera på klimatfrågan och vad som måste göras för att ta hand om planeten för kommande generationer.

Det är bra att dessa frågor lyfts. Jag hoppas att de får en mycket framskjuten plats i valrörelsen och att alla partier tvingas vässa sina förslag på klimatåtgärder inför valdagen. Det finns mycket kvar att göra, både i de politiska programmen och självfallet även i praktisk politik.

Men en sak är säker. Vi kommer att behöva utnyttja det kunnande som finns hos landets arkitekt- och ingenjörsföretag. Många industrier har påbörjat arbetet med att städa framför egen dörr: betongindustrin vill minska sin klimatpåverkan, samma sak med bilindustrin, stora delar av livsmedelsindustrin och så vidare.

Men kunnandet som finns hos våra företag handlar inte bara om att minimera de problem vi redan skapat i befintliga industrier och arbetssätt. Våra medlemmar kan se till att vi gör rätt från början. Att vi bygger städer och byggnader som från början tar hänsyn till miljö- och hållbarhetsperspektiven. Att vi utmanar och tänker nytt redan i planeringsprocessen. Att vi öppnar dörren för nya idéer och visioner.

Klimathotet måste mötas på flera fronter. Vi behöver ändra våra beteenden, vi behöver sannolikt minska vårt bilberoende, hur vi äter och hur vi återvinner material. Men mycket av detta kommer att kunna underlättas med modern teknik och med ett ingenjörsmässigt förhållningssätt. Detta finns hos landets arkitekt- och ingenjörsföretag. Jag hoppas verkligen att det kommer lyftas i valrörelsen.

Klimathotet är en ingenjörsutmaning. Vi är beredda att bidra till lösningar som på många sätt kan göra vår värld bättre på både kort och lång sikt.

*

Efter ett välbehövligt sommaruppehåll drar nu verksamheten igång igen, med fredagsblogg och även våra frukostsamtal på Facebook. Redan nästa vecka, den 15 augusti kl 8.30, välkomnar vi Christina Wainikka från Svenskt Näringsliv, expert på immaterialrätt. Jag hoppas att det blir ett spännande samtal om hur vi kan slå vakt om det kreativa arbete som bland annat våra medlemmar gör dagligen. Följ gärna samtalet här.

*

I helgen blir det kräftfiske i de småländska skogarna. Jag avstår denna gång från att göra en raljant kommentar om skillnaden mellan de friska och salta havskräftornas läckerhet och de signalkräftor som vi nu ska fiska upp långt upp i Emåns mörka vattensystem. Även jag har ju gränser.

Trevlig helg.

Magnus